ANTALIJA, 13. jul – Turski hotelijeri, posebno u antalijskoj regiji, veoma ozbiljno su shvatili situaciju vezano za korona virus, te su preduzeli sve potrebne mjere kako bi gosti bili, istovremeno i bezbjedni, ali i mogli da uživaju u odmoru na kakav su navikli ranijih godina, kada je riječ o nivou usluge koja im se pruža.

Primjera radi, ukoliko odsjednete u nekim od popularnih hotela „Nirvana“ ili  „Amara Dolce Vita“, iz lanca Kilit Hospitality Group, prvo što će vas dočekati kada kročite u njih biće mjerenje tempretaure i dezinfekcija prtljaga.

Nakon toga, bićete obavezni da popunite formular u kojem ćete dati neke od osnovnih podataka o sebi, a u kojem će i osoblje da navede visinu temperature koju ste imali prilikom mjerenja.

Ukoliko je sve u redu, moći ćete da se čekirate, dobijete zaštitnu masku, koju ste obavezni da nosite u zatvorenom prostoru i biće vam sugerisano da koristite dezinfekciona sredstva koja su vam dostupna na svakom koraku, te da držite socijalnu distancu.

Da su higijenske mjere na najvišem nivou uvjerava i Guzel Kijak, menadžerka prodaje i marketinga za hotele „Nirvana“ i „Amara Dolce Vita“, koja ističe da su ovi hoteli ispunili najviše standarde koji se tiču zaštite od COVID-19, zbog čega su dobili i potrebne sertifikate.

„Na ulasku u hotel, osoblje mjeri temperaturu gostima. Ako je ona normalna, gosti mogu odmah da se čekiraju na recepciji, gdje mogu da se jave i svaki dan, ukoliko žele da provjere svoju temperaturu. Osim toga, naši gosti imaju 24-časovni nadzor ljekara, ako imaju i neke druge zdravstvene probleme, a ne samo vezano samo korona virus. Znači, mogu da se u bilo koje doba dana ili noći jave direktno na recepciji ili ljekaru i on će provjeriti njihovo stanje. U glavnom restoranu, takođe, postoji mogućnost mjerenja temperature, a i samo osoblje hotela ukoliko primjeti da gost ima neki zdravstveni problem odmah javlja ljekaru i našim direktorima. Srećni smo što do sada nismo imali nikakvih problema i što su svi naši gosti zdravi i srećni i da uživaju u odmoru“, kaže Guzel Kijak.

Guzel Kijak

Ona poziva turiste iz Bosne i Hercegovine da posjete Tursku, posebno antalijsku regiju, u kojima su ispunjene sve potrebne mjere za siguran, ali istovremeno i ugodan odmor.

„Najbitnije je da ćete imati 24-časovnu uslugu i to sve uz osmijeh našeg osoblja. Tu su čisto more, prekrasne plaže i divan pogled na planine. Ove godine nema ni gužve i gosti koji dođu, jednostavno mogu da imaju odmor iz snova“, naglašava Kijak.

Da antalijsku oblast, posebno Kemer treba obavezno posjetiti, preporučuje i vodič u „KonTiki“ agenciji Nenad Stevanović. Kemer je, kaže, najbliži planini, pa je i klima najbolja, jer je vlažnost vazduha najniža. Osim toga u blizini je zimzelena šuma, zbog koje je u tom dijelu mnogo svježije, nego u ostalim dijelovima regije.

„U Kemer najviše dolaze porodice sa djecom, a posebno u „Amara Dolce Vita“ koji je posebno prilagodio i razne sadržaje za djecu. Osim toga, tu su i pješčane plaže u čije uređenje je hotel uložio mnogo novca. Primjetno je da su turisti iz Banjaluke ove godine stigli među prvima u ovu regiju, a tu su i Ukrajinci, Rusi, Litvanci i Rumuni“, kaže Nenad.

Ono što posebno, kaže on, privlači turiste to su mjere zaštite od korona virusa, koje su preduzete na najvišem nivou.

„Mjere koje je propisala Vlada Turske, odnosno Ministarstvo turizma su na nivou koji je nezamisliv na svjetskom nivou turizma. Za njih je bezbjednost turista iznad svega, a da se to, istovremeno, toliko ne primjećuje. Najbitnije je da u antalijskoj regiji od početka sezone nije registrovan nijedna slučaj zaraze među gostima, što je svakako jedna od glavnih preporuka zašto ovu oblast treba posjetiti“, zaključuje vodič iz agencije „KonTiki“ Nenad Stevanović.

SEZONA DO NOVEMBRA

„Preduzeli smo sve mjere da se gosti zaštite, ali ako bi se i desio neki slučaj zaraze korona virusom, imamo sve spremno u hotelu, a i u bolnici mogu da reaguju. Svaki korak je praćen i kontrolisan kada je riječ o korona virusu, kako naših gostiju, tako i zaposlenih“, kaže Sezgin Ozer, generalni direktor „Kilit global“, najveće turističke kompanije u Turskoj.

Sezgin Ozer

On naglašava da je od početka pandemije, još u martu, lokalna vlada, praktično „zatvorila“ grad Antaliju da se u njega ne može ući, zbog čega je sada sve mnogo sigurnije. I on poziva turiste iz BiH da obavezno dođu u Antaliju, jer sezona u ovoj regiji traje i do novembra.

Nena BREBERINA, reporterka ”Glasa Laktaša” iz Antalije