BIOLOZI su pregledali fotografije ribe dužine oko petnaestak centimetara i zaključili da se najverovatnije radi o oštronosoj ajkuli.

Da nas priroda svake godine sve više i više iznenađuje pokazuje i fotografija koju je napravio jedan indijski ribolovac pre skoro godinu dana. Naime on je u priobalju Maharaštre ulovio ni manje ni više nego dvoglavu bebu ajkulu.

Kada ju je izvadio iz vode svi su bili iznenađeni, a ribolovac je svoj plen fotografisao i rešio da vrati natrag u vodu.

– Ne jedemo ovoliko male ribe, posebno ne ajkule, pa sam pomislio da je, iako čudna, vratim u vodu – ispričao je Nitin Patil za Hindustan Tajms.

– Nikad pre nismo videli bilo šta slično, nismo verovali kad smo videli – rekao je njegov kolega Umeš Palekar.

Biolozi su pregledali fotografije ribe dužine oko petnaestak centimetara i zaključili da se najverovatnije radi o oštronosnoj ajkuli.

– Ovakve mutacije postale su sve češće, ali niko ne zna pouzdan razlog tome – pisao je časopis “Nacionalna geografija” još 2016. godine. Indijski mediji su kao mogući razlog tome naveli i zagađenje i izlov, to bi posledično dovelo do slabljenja genetskog potencijala, piše Hindustan Tajms.

Naučnici i pomorski biolozi kažu da bi dvoglava ajkula koju je Patil uhvatio mogao biti prvi slučaj u krugu 450 milja dugačkom priobalju Maharaštre.

– Podaci kojiima raspolažemo pokazuju da su dvoglave ajkule retko viđene uz indijsko priobalje – rekao je neimenovani naučnik centralnog instituta za pomorska istraživanja.

Anomalije se mogu pojaviti i kod slatkovodnih riba, te je tako zabeležen ulov iz 2019. godine kada je ulovljena pastrmka sa dvoja usta.

(SrbijaDanas)