LAKTAŠI.4.decembra– Vrbas, rijeka predivne zelene boje, koja teče kroz naše mjesto, i danas je ponudio svoje obale mnogobrojnim ribarima. Ljubitelji ribolova iskoristili su povoljne vremenske prilike, specifične za ribolov, da provedu neko vrijeme, u miru i tišini, zabačenih udica. Najviše ribolovaca moglo se primjetiti u Klašnicama, gdje je obala Vrbasa pogodna za ovaj hobi.

WP_20161204_14_46_12_Pro

Ako ste se zapitali šta to ribari love u krajiškoj riječnoj ljepotici, ističemo da u njoj dominiraju cipridne vrste riba kao što su škobalj, klen, potočna i obična mrena. Vrbas je bogat i salmonidnim vrstama: potočnom pastrmkom, lipljenom i mladicom koje su veoma atraktivne za ribolovce.

S obzirom da je decembar, i da je hladno , riba napušta plitke brzake, prozračne šljunkare i prostrane preljeve, da bi se u ogromnim jatima koncentrisala u dubokim i mirnim virovima, koje stari ribari nazivaju “zimovnici”.

ribari_pecanje_AA (6)

“Kad se peca škobalj, treba imati i strategiju i taktiku, pogotovo zimi , kad rijekom lutaju samo varaličari i klenaroši, a škobaljaši su po definiciji bukvalno zavareni za svoje mjesto. “, kaže Pero Radujković, ribolovac koji se ovim hobijem bavi rekreativno.