LAKTAŠI, 16. maja – Zoran Vidačić i Igor Karakaš iz Gradiške postali su nezvanični šampioni sa Save jer su se na njihove udice upecali somovi te druge vrste ribe rekordne veličine i težine.

U njihovim albumima su mnoge fotografije koje o tome svjedoče, a ove godine svom ribarskom arsenalu dodali su i dva soma ulovljena u Dolini te u blizini grada.

-Posljednji som kojeg smo uhvatili iz čamca na takozvani triling ili panulanje težak je 27 kilograma. Više od pola sata bilo nam je potrebno da ovu ribu izvučemo iz Save. Tada je uzbuđenje veliko jer samo vješti ribolovci mogu izvući svoj plijen iz vode zato što se somovi kapitalci snažno bore, oni su nepredvidivi i vješti – ispričao nam je Zoran Vidačić, poznat po nadimku Jazo koji je nedavno napustio Gradišku i odlučio da živi u Švedskoj.

On u ovoj zemlji takođe nastoji što prije da na rijekama i jezerima primijeni iskustva sa Save.

Nostalgija ga na to, kako kaže, uporno tjera i obavezuje.

-U Švedskoj, u jezerima i rijekama ima ribe u izobilju, ali je Sava ipak jedinstvena po ambijentu i ribolovačkim druženjima, pripremi kotlića, danima i noćima na rijeci beskrajne slobode, uz pjesmu i razgovore – sjetno je poručio Vidačić.

Foto M. Pilipović/RAS Srbija

 

Njegov ribolovački saputnik i kum Igor Karakaš u Gradišku je doselio iz Sanskog Mosta.

Na Sani je nekada lovio pastrmku i druge vrste ribe ali je na Savi, zajedno sa Vidačićem, osjetio ljepotu i draž kapitalnih primjeraka.

-Naravno, u Sani nema velikih somova kao u Savi. Ipak, brzo sam se prilagodio i postao alas od kojeg mnogi, domaći ribolovci, oni koji su tu rođeni i odrasli, imaju šta da nauče. Zoran i ja smo ubilježili u svoj dnevnik somove teške i po stotinu kilograma, a manje odavno ne brojimo – kaže Karakaš koji je veoma posvećen zaštiti ribljeg fonda u lijevčanskim jezerima i potkozarskim rječicama.

On je vrijedan član Sportsko – ribolovnog društva „Amur“ i više puta godišnje učestvuje u akcijama poribljavanja.

Najviše riblje mlađi, kaže, ubacili su u Lubinu i Jablanicu, čiste planinske rječice sa bogatim biljnim i životinjskim svijetom.

-Ljubav prema ribolovu i prirodi za mene je uvijek na prvom mjestu. Uostalom, ukoliko ne poribimo, nećemo imati šta ni pecati. Mi ribolovci o tome vodimo računa i zato su reke i jezera ovde veoma bogati kvalitetnom ribom – smatra Igor Karakaš, Sanjanin koji je u Gradiški pronašao novi ambijent u kojem je unapredio ribolovačke vještine.

Majstori za somove

Za somove, smuđeve i šarane kapitalce ovdje ima mnogo majstora sa udicom ili mrežom.

Oni tačno znaju gdje i kada treba loviti ribu, gde su brzaci, virovi, koliko je Sava duboka i široka.

Među njima su Huso i Zlatko Majdanac, Neđo Dubarić, Boris Rađen Barba, Milan Gavrilović, Asim Duraković, Ahmet Sarač, Željko Dedić, Nebojša Prčić.

 

Blic/ Milan Pilipović