BRATUNAC, 19.marta – Snježana, jedina roda koja je prezimila u Bratuncu, ovih dana uselila se u novo gnijezdo, kod Doma zdravlja, koje su napravili ovdašnji ljubitelji prirode i životinja uz pomoć lokalnih privrednika.

 roda

Novo gnijezdo postavljeno je krajem prošle jeseni i nalazi se na mjestu starog, oštećenog prilikom izgradnje nove zgrade Doma zdravlja.

Staro gnijezdo napravile su rode koje tu ljetuju već desetak godina, a oštećeno je kada ga je oborio vjetar.

Nakon urušavanja gnijezda, ljubitelji roda i drugih životinja iz Bratunca organizovali su akciju i postavili stub sa metalnom konstrukcijom, na šta su dodali ostatke starog gnijezda da bi ovog proljeća rode imale gdje da se vrate.

Tako će bratunački mališani i drugi ljubitelji ptica i prirode moći da uživaju u njihovoj ljepoti i gracioznosti.

Mnogi vjeruju da rode donose sreću i da nagovještavaju povećanje nataliteta u ovoj sredini, gdje se bilježi višegodišnji pad broja stanovnika, a svake godine manji broj djece kreće u školu.

Ribočuvar i ekolog Boban Filipović, koji je inicirao postavljanje novog gnijezda i zimus najviše brinuo o ishrani i zdravlju rode Snježane, kako je od milja zovu mještani, kaže da je gnijezdo napravljeno za ove ptice selice koje su godinama boravile kod bratunačkog Doma zdravlja i prošle jeseni otišle u toplije krajeve.

Ali, Snježana se prije nekoliko dana iznenada uselila u novo gnijezdo iako je skoro cijelu zimu provela nedaleko, na stubu za uličnu rasvjetu, pored svjetiljke, uz koju se grijala.

“Kada su mi rekli da se Snježana uselila u novo gnijezdo pomislio sam da je greška i da je stigla prethodnica naših roda koje tu godinama ljetuju kao porodica i koje su Bratunčani prozvali `Rodići`”, priča za Srnu Filipović, koji je dobar poznavalac životinja.

On je nekoliko dana obilazio lokacije gdje je Snježana tokom zime često boravila i prateći njeno kretanje uvjerio se da se uselila u novoizgrađeno gnijezdo.

“Snježana vjerovatno ima veze sa `Rodićima`, čiji dolazak ovih dana očekujemo i biće zanimljivo vidjeti taj susret”, znatiželjan je Filipović.

Prema njegovim riječima, rode predstavljaju ukras i atrakciju za djecu, mještane i goste Bratunca koji ih hrane i štite od predatora.

“Nastojaćemo da ponovo obezbijedimo podršku naših prijatelja privatnih preduzetnika da izgradimo još nekoliko gnijezda sa metalnim konstrukcijama za rode kako bi stvorili uslove da bude povećana njihova kolonija. Tako bi Bratunac postao prepoznatljiv po gnijezdima, ljubaznosti i pažnji koju posvećuje tim pticama”, ističe Filipović.

On godinama prati rode u ovoj sredini, gdje izlegu mlade, koje hrane iz obližnjih polja, bara i močvara pored Drine, zatim obuče za letenje i sa kojima odlete u toplije krajeve, odakle se vraćaju u proljeće.

“Vrlo je zanimljivo posmatrati kada ptići `Rodići` počinju da uče letenje. Uvijek se jedan odvaži i poleti uzdižući se četiri-pet metara dok ostali dosegnu svega metar iznad gnijezda”, priča Filipović.

 

Nezavisne