Nekoliko ruskih banaka je objavilo da počinju sa izdavanjem kartica koristeći kineski sistem Unionpej. Ovaj korak, koji je usledio ubrzo nakon što su kompanije Masterkard i Visa saopštile da obustavljaju poslovanje u Rusiji i da su isključile sve banke u zemlji iz njihovih platnih sistema, omogućiće vlasnicima novih kartica da ih koriste za plaćanje i podizanje gotovine u inostranstvu.

U subotu su međunarodni provajderi finansijskih usluga Viza i Masterkard saopštili da će obustaviti operacije u Rusiji u narednih nekoliko dana zbog najnovijih sankcija Zapada u vezi sa tekućim sukobom u Ukrajini. Ovaj drastičan korak je onemogućio korišćenje kartica izdatih u Rusiji van zemlje. Isto tako, kartice koje su izdate van Rusije prestaće da rade u Rusiji. Viza i Masterkard su još jedni u nizu međunarodnih kompanija koje preduzimaju oštre poteze prema Rusiji zbog sukoba u Ukrajini. Ranije su kompanije kao što su Pejpal, Netfliks, Intel, Inditek, Erbnb i Rols Rojs objavile da napuštaju tržište zemlje. Ruske banke, uključujući Sberbanku, najvećeg zajmodavca u Rusiji, kao i Alfa banku i Tinkof objavile o prelasku na Unionpej zbog najnovijih dešavanja.

Neke od ruskih banaka, poput Pošta banke, Gasprombanke, Promsvjazbanke, Sovkombanke i nekoliko drugih manjih banaka, ranije su i radile sa sistemom operatera kartice Unionpej. Unionpej je međunarodni platni sistem osnovan 2002. godine, a dobio je međunarodni status 2005. godine. Sa sedištem u Šangaju, kompanija posluje u više od 180 zemalja širom sveta, uključujući Švajcarsku, Grčku, Italiju, Španiju, Nemačku, Meksiko, Kipar, Tajland, Indiju, Izrael, Portugal, Hrvatsku, Poljsku, Srbiju, Mađarsku i Austriju. Izvor: RT Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.

 

 

Naš Telegram kanal – https://t.me/vostokvesti