LAKTAŠI, 21. januara – Srpčanin Saša Ivković (21) postao je poznat u svom kraju po vještinama izrade narodnih nošnji.

Ovaj student na Odseku etnologije i antropologije Filozofskog fakulteta u Beogradu stekao je bogato iskustvo još dok je bio član folkornih grupa u Srpcu.

Na reviji rekonstruisanih narodnih nošnji „Obnavljamo baštinu“, nedavno održanoj u Trnjanima kod Slavonskog Broda, osvojio je prvo mjesto sa srpskom narodnom nošnjom Sarajevskog polja, koju je rekonstruisao s timom saradnika.

– U konkurenciji je bilo još šest nošnji iz BiH, Srbije i drugih zemalja, među kojima i jedna iz Litvanije. Veoma sam srećan što je baš moj rad dobio najveće priznanje. Mjesecima sam radio na izradi ovog kompleta nošnje – kazao je Saša za Srpskainfo.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Još kao osnovac učestvovao je u radionicama izrade nakita.

– Mnogo sam čitao, proučavao, raspitivao se, posuđivao primjerke narodnih nošnji od kolekcionara kako bih usavršio znanje. Trudim se da sve što uradim izgleda onako kako su to pravili naši preci, ali da svaki primjerak nošnje bude originalan – pojasnio je Saša Ivković.

On je 2020. godine učestvovao i na reviji narodnih nošnji „Biserna grana“ u Futogu i na reviji u Feketiću kod Bačke Topole.

Srpskainfo