LAKTAŠI, 29. marta – Često pranje ruku toplom vodom i sapunom je neophodno u danima kada se borimo sa epidemijom korona virusa, a nikada nije bilo važnije da nam ruke u svakom trenutku budu čiste.

U praksi to znači da je prijekopotrebno prati ruke najmanje 20 sekundi što je češće moguće, posebno kada kuvamo, ili smo bili u kontaktu sa nekim, nakon što uđemo u kuću. Kada nismo u mogućnosti da operemo ruke, može da nam posluži i gel za dezinfekciju ruku.

Ovo su saveti specijaliste za kožu i vlasnice klinike u Londonu Lusi Šu kako da izađete na kraj sa oštećenjima na rukama.

Koristite toplu vodu umjesto vrele

Možda mislite da vrela voda bolje ubija bakterije, ali mlaka je jednako efikasna, a neće uništiti prirodna ulja u koži ruku.

Foto: Aleksandar Golić/RAS Srbija

 

Izaberite pravi sapun

Izbor dobrog sapuna je veoma važan, jer mnogi doprinose isušivanju kože, posebno ako već imate problema sa stanjima poput psorijaze ili ekcema. Treba izbegavati jake mirisne sapune, čvrste sapune, i odlučiti se za antibakterijske sapune mliječne konzistencije koji hrane, ali istovremeno i čiste kožu. Idealno bi bilo da sadrže sastojke poput glicerina i lanolina koji omekšavaju kožu i ponašaju se kao njena zaštitna barijera, objasnila je Lusi.

Neka krema za ruke bude vaš stalni saputnik

Sada ne treba da štedite na kremama za ruke. Za dnevnu upotrebu preporučujem laganu, nemasnu kremu koja se brzo apsorbuje, i koristite je poslije svakog pranja ruku. Treba da investirate i u neku masniju, hranljiviju kremu koju ćete namaziti prije odlaska na spavanje

Maska za ruke od dva sastojka

Za trik koji zaista pomaže rukama da se oporave potrebne su vam rukavice od lateksa. Prije nego što krenete na spavanje, namažite kremu za ruke u bogatom sloju, ali je ne utrljavajte, a potom navucite rukavice. Prespavajte tako, a ujutru bi trebalo da imate osjećaj nevjerovatno mekih i nježnih ruku, kao kada lice nahranite dobrom maskom. Ako nemate rukavice, može da posluži i providna kuhinjska folija. Takođe, ako želite još invazivniji tretman, umjesto kreme za ruke možete kupiti specijalizovanu masku za ruke.

Piling ruku

Ovo može da pomogne da odstranite suvu i oštećenu kožu.

– Jedan od načina da se otarasite mrtvih ćeija ili suve kože jeste piling nekoliko puta nedjeljno , a to možete uraditi uz pomoć pilinga za tijelo ili rukavice za piling. Ipak, pazite da ne pretjerate sa pilingom, jer u tom slučaju može samo da pogorša stanje vaše kože. Poslije pilinga, nanesite balzam, losion ili kremu za ruke kako biste koži nadomjestili vlagu, zaključila je ona, prenosi Žena Blic.