Šetnja Besmrtnog puka (foto: Sputnik / Evgeniй Odinoko)
Moskovske vlasti mogle bi ukinuti zabranu održavanja masovnih događaja do Dana pobjede, kako bi se održala šetnja Besmrtnog puka u uobičajenom formatu, prenosi agencija RBK.

– Prema rasporedu, 26. aprila bi trebalo da bude održan ulični festival “Vaskršnji dar” i do tad bi trebalo ukinuti ograničenja – rekao je federalni zvaničnik za agenciju RBK.

Ističe se da je tu informaciju potvrdio i izvor blizak kabinetu gradonačelnika Moskve.

Prema riječima portparolke gradonačelnika Moskve Gulnare Penkove, prilikom donošenja te odluke vlasti će se oslanjati na dinamiku sanitarne i epidemiološke situacije.

Kopredsjedavajuća centralnog štaba pokreta Besmrtni puk Elena Cunajeva je, sa svoje strane, istakla da organizatori razgovaraju o svim mogućim formatima događaja.

Šef izvršnog komiteta pokreta „Besmrtni puk Rusije“ Artjom Hutorski kasnije je potvrdio da se događaj priprema i uživo i u onlajn-formatu, a da će konačna odluka biti donesena u zavisnosti od epidemiološke situacije u maju.

Ranije je portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio da će se Parada pobjede 2021. godine sigurno održati, ali je datum održavanja zasad pod znakom pitanja.

Zbog opasne epidemiološke situacije, prošle godine Parada pobjede održana je, umjesto 9. maja,  24. juna – na dan kada je i 1945. godine održana pobjednička šetnja na Crvenom trgu.

U onlajn-formatu prošao je i tradicionalni „Besmrtni puk“ koji se održava u čast stradalih u Drugom svjetskom ratu. Ruski lider je obećao da će zato 2021. godine događaj biti velikih razmjera, ali dostojanstven i lijep.

Podsjetimo, u Rusiji su već počele pripreme za ovogodišnju Paradu pobjede. U Sankt Peterburgu održana je i prva proba mehanizovane kolone.

RTRS