LAKTAŠI, 10. juna – Na sastanku je najavljeno da bi realizacija gasifikacije Republike Srpske trebalo da počne na jesen, prenosi RTRS

Predsedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović dogovorili su se, na sastanku s predsednikom Upravnog odbora ruskog giganta Gasproma Aleksejem Milerom u Sankt Peterburgu, da u RS bude doveden gas.

Na sastanku je najavljeno da bi realizacija gasifikacije Republike Srpske trebalo da počne na jesen, prenosi RTRS.

Kako je navedeno, projekat bi trebalo da bude realizovan odvajanjem kraka ruskog gasovoda Turski tok za Republiku Srpsku.

Dodik je ranije najavio da će s predstavnicima Gasproma, osim o odvajanju kraka za Republiku Srpsku da bi doveli gas u Banjaluku iz ekonomskih i ekoloških interesa, razgovarati i o izgradnji gasne termoelektrane.

Zvaničnici RS učestvuju na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, koji ove godine beleži rekordnu posećenost – više od 1.500 kompanija iz sveta, 17.000 panelista, predstavnika vlada, stručnjaka iz raznih oblasti, ali i hiljade novinara koji prate taj značajan skup.

Dodik i Cvijanovićeva juče su prisustvovali plenarnoj sednici Ekonomskog foruma na kojoj su govorili predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin, predsednik Kine Si Ðinping i generalni sekretar UN Antonio Gutereš, a razgovarali su i sa predstavnicima kompanije Zarubežnjeft.

Tokom Foruma potpisana je “Mapa puta” – aktivnosti za realizaciju prioritetnih pravaca saradnje Sankt Peterburga i Republike Srpske za period 2019-2021. godine, a na marginama skupa Dodik i Cvijanović su imali brojne bilateralne susrete.

Dodik je, između ostalih, razgovarao u odvojenim susretima sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom i ministrom inostranih poslova Katara Muhamedom binom Abdulrahmanom el Tanijem.

Novosti.rs