BEOGRAD, 11. aprila – Lider Srpske radikalne stranke /SRS/ Vojislav Šešelj rekao je Srni da je drugostepena presuda od 10 godina za govor mržnje u Hrtkovcima, koja mu je izrečena u Hagu, protivpravna, te je najavio da će je osporavati i da će za koji dan preduzeti mjere.

seselj
On je naveo da je presuda protivpravna jer, prema anglosaksonskom pravu, nije moguće preinačiti prvostepenu oslobađajuću u drugostepenu osuđujuću, već je samo bilo moguće ukinuti prvostepenu i vratiti slučaj na ponovno suđenje.

“Drugo, ovo što su sve sveli na Hrtkovce, to su maksimalno slagali.
U Hrtkovcima nije bilo nikakvog sistematskog ili rasprostranjenog napada na civilno stanovništvo”, istakao je Šešelj.

On je naglasio da će presudu osporavati po dva osnova, a jedan je vanredni pravni lijek, koji važi za sve pravosnažne presude i tu rok nije ograničen.

“Tražiću da mi se odredi poseban rok da podnesem žalbu na ovu presudu jer je ona meni, praktično, prvostepena. Mene su osudila petorica sudija, koji me nikada u životu nisu videli. Tu je pogažen i princip neposrednosti sudskog postupka, kao da su mi sudili u odsustvu”, kaže Šešelj.

Komentarišući činjenicu da je za govor mržnje osuđen za Hrtkovce, a nije za BiH i Hrvatsku, Šešelj je rekao da se pokušava “neka mrlja napraviti oko Hrvata u Vojvodini”.

“U BiH i Hrvatskoj sam sejao ljubav, a u Hrtkovcima mržnju”, prokomentarisao je Šešelj.

On je podsjetio na ogroman broj Srba koji su protjerani iz Hrvatske, a da za to niko nije osuđen.

“Iz Srbije nijedan Hrvat nije proteran. Svi koji su otišli, prethodno su zamenili stanove i kuće sa mnogo ranije proteranim Srbima”, naveo je Šešelj.

On je dodao da su uvijek Hrvati bolje prolazili u tim razmjenama jer ih je bilo mnogo manje od prognanih Srba.

Lider SRS Vojislav Šešelj danas je pravosnažno osuđen na 10 godina zatvora pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove u Hagu, a u kaznu mu je uračunato vrijeme provedeno u pritvoru, pa je slobodan.

Sudsko vijeće Haškog tribunala 31. marta 2016. godine oslobodilo je Šešelja po svih devet tačaka optužnice.

Optužnica ga je teretila za udruženi zločinački poduhvat, zločine protiv čovječnosti, ubistva, kršenja običaja rata, govor mržnje, deportaciju i druge zločine protiv Hrvata i muslimana u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini.

Šešelj se dobrovoljno predao Hagu u februaru 2003. godine, a pušten je nakon 11 i po godina provedenih u pritvoru, u novembru 2014. godine

 

Srna