Sa tržišta BiH povučene su drvene bojice dva različita porijekla zbog veću količine hroma, te dječiji bicikl “AIE 262” i skejtbord “frozen” jer predstavljaju rizik od povreda, objavila je Agencija za nadzor nad tržištem BiH.
Agencija za nadzor nad tržštem - Foto: nezavisne novine

Agencija za nadzor nad tržštemFoto: nezavisne novine

Potrošačima koji su kupili ove proizvode, iz Agencije preporučuju da ih prestanu koristiti i vrate uvozniku.

Kod drvenih bojica porijeklom iz Austrije čiji je bar-kod 9014400264345 migracija hroma iz materijala ostruganog sa površine bojica veća je od dozvoljene.

Takođe, i kod materijala ostruganog sa površine bojica porijeklom iz Kine migracija hroma je veća od dozvoljene bar-koda 3856000462242.

Iz Agencije su naveli da dijete može staviti bojicu u usta i cucalti je, pa se tako izlaže djelovanju hroma koji može uzrokovati rak, senzibilizaciju ili alergijske reakcije.

Bicikl za djecu “AIE 262” predstavlja rizik od povrede jer upravljač /ručke/ nije moguće montirati na konstrukciju bicikla, držači na upravljačima ne ispunjavaju propisane zahtjeve, a zaštita za lanac nije u skladu sa propisanim zahtjevima.

Ovaj bicikl predstavlja rizik od povreda i zato što razmak između papučice i prednje gume ili blatobrana ne ispunjava propisane zahtjeve, zahtjevi u vezi sa označavanjem i uputstvom za upotrebu nisu u skladu sa propisanim, a ne ispunjava ni bezbjednosne zahtjeve propisane u standardu BAS EN ISO 8098:2015.

Skejtbord “frozen” predstavlja rizik od povreda jer je došlo do loma daske prilikom ispitivanja, gornja površina daske nije izrađena kao protivklizna površina, a nisu čitko ni trajno istaknute informacije o standardu EN 13613, imenu, logu ili slične oznake za identifikovanje proizvođača ili dobavljača, kao ni oznaka za identifikovanje proizvoda, te maksimalno ograničenje mase korisnika.

Ovaj proizvod ne ispunjava ni bezbjednosne zahtjeve propisane u standardu BAS EN 13613:2012.

Uvoznici oba proizvoda preduzeli su mjere povlačenja sa tržišta i njihovo uništavanje.

RTRS