Veruje se da Arhangel Gavrilo donosi blage i lepe vesti, a evo koji običaj treba poštovati na ovaj sveti praznik!

Pravoslavni vernici 8. aprila slave praznik Sabor Svetog arhangela Gavrila, dan u kojem se proslavljaju radosne vesti, piše Lovesensa.

Arhangel Gavrilo ima veliki značaj u hrišćanskoj veri, pa je ovaj praznik, iako nije obeležen crvenim slovom, važan za mnoge vernike.

Ovo je radostan praznik, jer je prema predanju arhangel Gavrilo obeležen kao vesnik dobrih vesti. Prema verskim zapisima, arhangel Gavrilo se pojavio pred Bogorodicom i saopštio joj da će roditi Isusa Hrista.

Praznik glasnika najradosnijih vesti: Sabor svetog arhanđela GavrilaTakođe, javio se Joakimu i Ani i rekao da će roditi Bogorodicu. Arhangel Gavrilo doneo je veliku i najradosniju vest za mnoge hrišćane, a to je vest o vaskrsenju Gospoda Isusa Hrista.

Sveti arhangel Gavrilo je simbol miraljubavi i radosti u čitavom čovečanstvu, pa je UNICEF fresku Beli anđeo izabrao kao simbol Evrope.

Gavrilo je prvi uz arhangela Mihajla koji je predvodnik vojske anđela i sila dobra, a za njima slede ravni po časti Rafail, Uril, Selatil, Jegudil, Varahil i Jeremil.

Za ovaj praznik vezani su mnogi rituali i običaji, a nekada se verovalo da devojke na ovaj dan ne treba da se bave ručnim radovima, odnosno da šiju ili pletu.

Međutim, ovo je i praznik novog početka, pa je dobro nešto započeti, bez obzira da li je u pitanju neki odnos ili poslovni poduhvat.

Veruje se da Arhangel Gavrilo donosi blage i lepe vesti, pa se na ovaj praznik najčešće mole žene koje žele da postanu majke.

Isposnička pravila koja pomažu i u svakodnevnom životu: 19 saveta za lečenje tuge i malodušnostiPrema narodnom verovanju arhangel Gavrilo je zaštitnik ljudi i štiti nas od vremenskih nepogoda.

Molitva svetom arhangelu Gavrilu:

Sveti Arhangele Gavrilo, koji donese neizrečenu radost sa neba Prečistoj Djevi, ispuni radošću i veseljem srce moje gordošću ispunjeno. O veliki Arhangele Božiji Gavrilo, ti si blagovestio Prečistoj Djevi Mariji začeće Sina Božijeg. Objavi i meni grešnom strašni dan moje smrti i umoli Gospoda Boga za moju grešnu dušu, da bi mi oprostio moje grehe; da me ne zarobi lukavi demon i ovlada mnome. O veliki Arhangele Gavrile! Sačuvaj me od svih nevolja i svih bolesti, sada i uvek i u vekove vekova. Amin.

Izvor: Lovesensa