NIŠ – Čuveni srpski hirurg Miodrag Lazić, koji je preminuo od posljedica virusa korona, biće sahranjen danas na Novom groblju “Bubanj” u Nišu, a u to vrijeme će vatrogasno-spasilačke jedinice u Republici Srpskoj uključiti sirene i odati počast ovom humanisti.

Opijelo će biti služeno u 13.30 časova, a sahrana će biti obavljena u 14.00 časova.

Doktor Lazić preminuo je 14. aprila u Nišu od posljedica virusa korona. Vijest o njegovoj smrti dočekana je sa velikim žaljenjem u Srbiji, Republici Srpskoj i svuda gdje žive Srbi, jer je život nesebično posvetio svom narodu.

Za vrijeme ratova devedesetih godina prošlog vijeka spasavao je živote u Republici Srpskoj Krajini i Republici Srpskoj.

Za sve što je tada učinio kao ratni hirurg-dobrovoljac Ordenom Svetog Save odlikovao ga je tadašnji srpski patrijarh Pavle.

Kao hirurg je učestvovao u proboju koridora u junu 1992. godine, radio je u ratnoj bolnici “Koran” na Palama, jedan je od osnivača ratne bolnice “Žica” u Blažuju na prvoj liniji fronta kod Sarajeva gdje je tokom 40 mjeseci, kao jedini hirurg na području tadašnjeg Srpskog Sarajeva, obavio više od 3.500 operacija.

NJegova posljednja želja je bila da ga isprate uz zvuke “Marša na Drini”. Zbog toga je ova kompozicija proteklih dana odjekivala od Istočnog Sarajeva do Niša.

Izraze saučešća porodici Lazić uputili su najviši zvaničnici Srbije i Srpske, kao i brojni poštovaoci doktora Laze, kako će ostati upamćen u narodu.

Boračka organizacija “Ilidžanski borac” pozvala je sve građane Istočnog Sarajeva da u vrijeme sahrane čuvenog srpskog hirurga doktora Miodraga Lazića sa svojih balkona i prozora, pljeskom uz “Marš na Drinu”, odaju posljednju počast ovom velikom junaku.

“Ilidža pamti svoje junake”, poručili su iz Boračke organizacije “Ilidžanski borac”.

Predsjednik Vatrogasnog saveza Republike Srpske Goran Stojaković pozvao je članice Saveza, vatrogasno-spasilačke jedinice, da danas u vrijeme sahrane doktora Lazića uključe vatrogasne sirene i na taj način odaju počast ovom humanisti.

Teritorijalna vatrogasna jedinica Doboj danas će oglašavanjem sirena u 14.00 časova odati poslednji pozdrav preminulom doktoru Miodragu Laziću, rekao je Srni starješina dobojskih vatrogasaca Miloš Radonjić.

On je naveo da će sirene na vatrogasnim vozilima biti uključene u trajanju od 30 sekundi.

Nezavisne