PODGORICA, 01.novembra – Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije biće sahranjen danas u kripti Sabornog hrama u Podgorici, a svetu liturgiju će predvoditi patrijarh srpski Irinej.

Sahrani će prisustvovati predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, a dolazak je najavio i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Kovčeg s posmrtnim ostacima arhiepiskopa cetinjskog i mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija dopremljen je juče u Podgoricu i izložen u hramu Hristovog vaskrsenja, gdje je veliki broj građana prošao kako bi odali poštu.

Tijelo mitropolita biće u hramu do sahrane i sve vrijeme građani koji žele da se oproste od Amfilohija moći će to da učine u mimohodu.

Danas će najprije biti služena sveta liturgija, koju će predvoditi patrijarh srpski Irinej sa više arhijereja SPC i drugih pomjesnih crkava, a nakon toga i opijelo i sahrana.

Amfilohije će prema sopstvenoj želji biti sahranjen u kripti Sabornog hrama u Podgorici, a grob u kojem će počivati pripremljen je za njegovog života.

Do sahrane mitropolita u svim pravoslavnim hramovima u jednakim razmacima zvoniće zvona, a na dan sahrane u svim manastirima, gdje je to moguće, biće služene liturgije i održan pomen.

Episkopski savjet je apelovao na sve učesnike mitropolitovog ispraćaja da se pridržavaju svih propisanih zdravstvenih mjera zaštite od virusa korona.

Crnogorski Javni servis RTCG direktno će pratiti sahranu, saopštila je Mitropolija crnogorsko-primorska.

Nezavisne