LAKTAŠI, 26. septembra – Troškovi života jedne četvoročlane porodice u Srpskoj su za pet godina skočili za 84 marke, dok je prosječna plata u istom periodu porasle za svega 41 KM.

namirnice-market

Prema podacima Saveza sindikata RS, potrošačka korpa je u avgustu 2013. koštala 1.785, a u avgustu ove godine 1.869 KM. U ovom periodu, prosječna neto plata je porasla sa 811 na 852 KM.

Najviše novca porodice u Srpskoj u avgustu su trošile za nabavku prehrane – 691 KM.

Poskupljenja hrane, prije svega brašna, hljeba i ostalih pekarskih proizvoda, posebno su aktuelna tokom prošlog i ovog mjeseca. Tako je vreća brašna poskupila za najmanje 2,5 KM, dok je cijena hljeba nedavno skočila za čak 20 odsto. To znači da će trošak jedne porodice za ovu životnu namirnicu, pod pretpostavkom da dnevno kupuje veknu i po, mjesečno biti veći za 9 KM.

U Asocijaciji samostalnih trgovinskih radnji regije Banjaluka kažu da je od početka godine na snazi trend blagog poskupljenja roba široke potrošnje.

 

– Ona su posljedica skoka cijene goriva, te sirovina za proizvodnju i troškova prevoza – objašnjavaju trgovci.

Iz udruženja potrošača poručuju da je svako poskupljenje veliki udar na standard većine građana.

– Mnogi radnici svojom mjesečnom platom ionako ne mogu da zadovolje ni troškove prehrane, dok je o životnom standardu penzionera suvišno i govoriti. Troškovi života samo rastu, dok primanja stagniraju ili blago idu gore – poručuju iz ovih udruženja.

 

Srpskainfo