LAKTAŠI, 07. marta – Građani Republike Srpske potvrdu kojom dokazuju da ih izdržava druga osoba dobiće besplatno u Bijeljini, za 20 maraka u Banjaluci, dok za isti dokument u Gradišci ili Prijedoru treba da plate čak 100 KM.

FOTO: DEJAN BOŽIĆ / RAS SRBIJA

Sa paprenim cenama ovog dokumenta nedavno se srela i porodica Vladimira Ćerića iz Gradiške koji već tri godine radi u Nemačkoj. Od plate koju zaradi u inostranstvu izdržava nezaposlenu suprugu i sina koji stanuju u Gradišci.

– Da bi ostvario pravo na vraćanje poreza u Nemačkoj, kao strani državljanin, potreban mi je dokument kojim dokazujem da supruga nema nikakva primanja. U Centru za socijalni rad u Gradišci su mi rekli da se ta potvrda plaća 100 KM. Nisam mogao da verujem da toliko košta obični papir – rekao je Ćerić. Ističe da su mu u Centru objasnili da odluku o ceni ove potvrde donosi Skupština opštine.

– Žalosno je što kod nas sve institucije gledaju samo kako će od poštenog čoveka uzeti novac – rekao je Ćerić.

U Centru za socijalni rad u Gradišci kažu da ovaj dokument izdaju na zahtev onog koji izdržava drugo lice.

– Potvrdu izdaju u tekućoj godini za prethodnu i od dokumentacije, osim zahteva, potrebne su lične karte davaoca i korisnika izdržavanja, kao i dokaz o uplati naknade u iznosu od 100 KM – naveli su u ovom centru.

Odbornik u Skupštini opštine Gradiška Marko Šukalo, kaže da je reč o potvrdi koju izdaju isključivo osobama koje su zaposlene u inostranstvu i koje na osnovu te potvrde ostvaruju određene benefite.

– Moramo razumeti da je recimo Banjaluka mnogo veća sredina od Gradiške i da se budžet za socijalna davanja mnogo lakše puni, pa je nerealno porediti cenu u ove dvije lokalne zajednice – rekao je Šukalo.

Prijedorčani kojima zatreba ova potvrda neće proći ništa bolje od Gradiščana.

– Uverenje za izdržavanje članova uže porodice u matičnoj državi u svrhu poreskih olakšica u inostranstvu, gde se osoba nalazi na privremenom radu plaća se 100 KM – naveli su u prijedorskom Centru za socijalni rad.

Banjalučani će za ovo uverenje na šalteru u Gradskoj upravi morati izdvojiti pet puta manje novca.

– Takvu potvrdu izdaje opštinski organ uprave, za koju je u Banjaluci potrebno uplatiti taksu od 20 maraka – naveli su u banjalučkom Centru za socijalni rad.

U bijeljinskom Centru za socijalni rad ne vode evidenciju o izdržavanju članova domaćinstva, pa ovaj dokument izdaje Gradska uprava.

– Potvrda da je neko izdržavano lice može se dobiti na šalteru Gradske uprave i ne košta ništa – rekli su u bijeljinskoj Gradskoj upravi.

Predsednik Udruženja roditelja sa četvoro i više djece “Četiri plus” Jovan Radovanović, ističe da je ovo samo jedan od primera koliko je sistem u kojem živimo neuređen.

– Sramota je da nekome ko izdržava drugo lice dokument kojim to dokazuje bude naplaćen 100 maraka. Takav dokument bi trebalo da bude besplatan – rekao je Radovanović.

Za izveštaj socijalnog radnika 50 KM

U Centru za socijalni rad u Prijedoru kažu da osim potvrde da je neko izdržavano lice izdaju i socijalnu anamnezu.

– Reč je o izveštaju socijalnog radnika kojim se dokazuje status i položaj porodice u svrhu ostvarivanja olakšica pri rešavanju statusa porodice i taj dokument se plaća 50 maraka – naveli su u ovom centru, piše Glas Srpske.

 

Blic