LAKTAŠI, 10. oktobra – U okviru Programa interventnih mjera zaštite od poplava finansiranog novcem Ujedinjenih nacija, u Laktašima je počela sanacija korita Mahovljanske rijeke.

Sanacija-vodoprivrednih-objekata-u-Laktasima-foto-Milan-Pilipovic

Zapušteno korito Mahovljanske rijeke i ostali bujični vodotoci do sada su, tokom obilnije kiše, uzrokovali veliku štetu stanovništvu, posebno na poljoprivrednim parcelama.

Ranko Karapetrović, načelnik Laktaša smatra da će time dugoročno riješiti probleme na područjima koja su često na udaru poplava.

– Ovi poslovi su za nas od neprocjenjive važnosti jer ulazimo u zimu mnogo bezbjedniji nego prethodnih nekoliko godina. Ova rijeka uzrokuje velike probleme na širokom području Potkozarja i Lijevča – rekao je Karapetrović.

Za sanaciju Mahovljanske rijeke biće utrošeno 60.000 KM, navode u opštinskoj upravi. Ovdje namjeravaju, primjenom istog modela finasiranja, riješiti nedaće zbog poplava na još nekim područjima laktaške opštine.

Foto Milan Pilipović/RAS Srbija

 

Boris Spasojević, predsjednik Skupštine opštine Laktaši rekao je medijima da su, kroz projekte više domaćih i inostranih finasijera, ovde urađeni vrijedni poslovi u oblasti infrastrukture.

– Opština Laktaši je u posljednjih godinu i po za sanaciju vodotoka utrošila 500.000 KM. To je za nas značajna suma, ali su rezultati vidljivi i u više naselja laktaške opštine čiji stanovnici od sada neće strahovati tokom kišnog jesenjeg i proljetnog perioda – smatra Spasojević.

Za građevinare, dodani problem stvara višedecenijska zapuštenost kanala i riječnih korita. Zoran Cvijić iz laktaškog preduzeća „Hidrosplet“ kojem je povjerena sanacija Mahovljanske rijeke uvjerava da se poslovi, u inat teškoćama, odvijaju planiranom dinamikom.

– Smatram da će sve biti urađeno u roku i kvalitetno – kazao je Cvijić. Podsjećamo, prije četiri godine, nakon velikih poplava Javna ustanova “Vode Srpske” sanirala je Mahovljansku te rijeku Turjanicu utrošivši 300.000 KM iz republičkog budžeta.

Osim budžetskog novca te pomoći UNDP, u laktaškoj opštini urađeno je više kapitalnih poslova zahvaljujući pomoći Vlade Republike Srpske. To su, pored ostalog, obaloutvrde na Vrbasu koji velikim dijelom toka zahvata ovu lokalnu zajednicu.

 

Inače, za unapređenje infrastrukture, na području Laktaša od početka ove godine uloženo je 5,2 miliona maraka. Realizovano je više od 30 projekata, većinom infrastrukturnih, a do kraja godine u planu je još sedam projekata vrijednih 4,6 miliona KM. Najveći posao je izgradnja kružne raskrsnice na magistralnom putu, za šta je rezervisano 1,8 miliona KM. Započela je i izgradnja vrtića u Aleksandrovcu, za šta je izdvojeno milion maraka, a slijedi rekonstrukcija puta Drugovići – Šeškovci – Stari Martinac, koja košta 1,5 milion KM.

– Veoma je važan završetak vodovoda u Glamočanima, na kojeg je priključeno oko 250 domaćinstava, te opremanje i proširenje izvorišta u Maglajanima. Osim toga značajna je za nas i rekonstrukciju mosta na Vrbasu u Trnu – smatra načelnik Ranko Karapetrović.

Foto Milan Pilipović/RAS Srbija

 

U mjesnim zajednicama sanirano je više društvenih domova, izgrađena sportska i dječija igrališta.

– Poučeni iskustvom iz 2014. godine, kada su nas zadesile velike poplave, sproveli smo desetak velikih projekata sanacije vodotoka i uređenja riječnih korita. Osim toga, izgrađeno je više od 20 kilometara puteva te vatrogasni dom. Sve je urađeno u saradnji sa Vladom RS i UNDP-om – navode u lokalnoj upravi.

Oni naglašavaju da će, računajući započete i planirane poslove, ovdje do kraja godine u kapitalne projekte biti utrošeno 10 miliona KM.

Rekonstrukcija nasipa na ušću Vrbasa u Savu

Za rekonstrukciju vrbasko – savskog nasipa u Srpcu, dužine devet kilometara, gdje su radovi počeli prvih dana oktobra, Vlada RS izdvojila je 3.100.000 KM. To će bitno umanjiti opasnost od poplava u srbačkoj opštini.

Stevo Mirjanić, ministara poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS  rekao je da će ovim projektom biti obuhvaćeno pet kilometara savskog i četiri kilometra vrbaskog nasipa. Rok za završetak radova je godinu dana. U vodoprivredne objekte na području srbačke opštine posljednjih nekoliko godina uloženo je uloženo 3.200.000 KM. U toku je i rekonstrukcija crpnih pumpi u ovoj opštini  vrijednosti od 2.5000.000 KM.

 

Srpskainfo/ Milan Pilipović