LAKTAŠI, 05. aprila – Saobraćaj se jutros na putevima u Republici Srpskoj odvija bez zastoja i posebnih ograničenja, ali je do 18.00 časova na snazi zabrana kretanja svim građanima izvan mjesta prebivališta, saopštio je Auto-moto savez /AMS/ Srpske.

 2a934-autoput-696x292

Na području Srpske zabranjeno je kretanje osobama starijim od 65 godina, a od 20.00 časova uveče do 5.00 časova ujutro na snazi je potpuna zabrana kretanja. Ova zabrana na snazi je i u Federaciji BiH, gdje je zabranjeno kretanje i osobama mlađim od 18 godina.

Iz AMS-a apeluju da vozači putuju samo u neophodnim situacijama i da se pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa.

Vozači na dijelu puta Banj Brdo-Bijeljina-Patkovača mole se za razumijevanje zbog usporenog saobraćaja jer će se tom relacijom do 11. aprila kretati vangabaritni teret.

Vangabartini prevoz kretaće se do 18. aprila i na relaciji Stanić Rijeka-Derventa-Kozarska Dubica.

Vozačima se savjetuje da poštuju uputstva lica iz pratnje.

Izmjene u odvijanju saobraćaja aktuelne su na putnim pravcima na kojima se izvode radovi, poput dionica Crna Rijeka-Bjelajce, Klašnice-Zalužani, Lamovita-Stari Majdan, Kotor Varoš-Kneževo u mjestu Živinice, na području Prnjavora gdje je u toku izgradnja kružnog toka, zatim Drinjača-Milići-Vlasenica, Čatrnja-Gradiška, Banjaluka-Srpske Toplice, kao i u opštinama Istočna Ilidža i Trnovo na dionici Krupac-Bogatići.

Zbog klizišta je usporen saobraćaj na dijelu regionalnog puta Ugljevik-Glavičice u rejonu Starog Ugljevika, te Urkina-Gornja Vijaka,, a zbog oštećenja mosta na regionalnom putu Priboj-Lopare, u naseljenom mjestu Priboj.

Iz AMS-a podsjećaju da je u toku izgradnja međudržavnog mosta na rijeci Savi, pa je izmijenjen režim odvijanja saobraćaja na auto-putu Banjaluka-Gradiška, u zoni naselja Čatrnja i carinskog terminala, kao i na spoju autoputa Banjaluka-Doboj i magistralnog puta Johovac-Rudanka.

Kada je riječ o graničnim prelazima, zbog formiranja konvoja u zemljama okruženja povremeno se stvaraju duge kolone na graničnim prelazima na ulazu i na izlazu iz BiH.

Za teretna vozila za tranzit preko Hrvatske u funkciji su granični prelazi Gradiška, Bijača i Šamac, a preko Crne Gore granični prelaz Klobuk.

Jutros nisu zabilježena duža zadržavanja.

Ulazak u BiH nije dozvoljen stranim državljanima, a izuzetak su osobe s boravkom u BiH, lica kojima je potrebno liječenje, te lica koje su u tranzitu kroz BiH bez zadržavanja.

Privremeno su zatvoreni svi granični prelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i BiH.

Srbija je zatvorila sve granične prelaze prema BiH, izuzev graničnih prelaza Karakaj, Vardište i Rača koji ostaju otvoreni samo za robni saobraćaj.

Hrvatska i Crna Gora su zatvorili sve granične prelaze prema BiH, a ulazak u te zemlje je dozvoljen samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.

 

SRNA