LAKTAŠI, 27. februara –  Nove snježne padavine i veoma niska temperatura tokom noći dodatno su otežali i usporili odvijanje saobraćaja na putevima u Republici Srpskoj, a za sve kategorije vozila neprohodni su pravci Mrkonjić Grad-Glamoč preko prevoja Mliništa i Novo Selo-Šipovo, kao i regionalni put Ulog- Klanci preko prevoja Morine.
I na ostalim putevima u višim predjelima i preko planinskim prevoja saobraća se otežano, saopšteno je iz Auto-moto saveza /AMS/ Republike Srpske.

cesta

 

Foto: Fb stranica Policija zaustavlja

Na ovim dionicama za autobuse i teretna vozila sa prikolicom i šlepere obavezna je upotreba lanaca, navode iz AMS i izdvajaju pravce Sarajevo-Sokolac preko Romanije, Han Pijesak-Vlasenica preko prevoja Han Pogled, Foča-Gacko preko prevoja Čemerno, Trnovo-Foča preko Rogoja, Banjaluka-Kneževo-Turbe, Banjaluka-Čađavica preko Manjače i Kotor Varoš-Teslić preko Borja.

Zbog izrazito niske temperature, poledice ima i na većini puteva u nižim predjelima.

Putne službe vrše čišćenje i posipanje svih kritičnih dionica, ali niska temperatura usporava djelovanje posipnog materijala, ističui iz AMS.

Na svim dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina učestali su odroni zemlje i kamenja na kolovoz, a moguće je i obrušavanja snježnih lavina, naročito na pravcu Dobro Polje-Brod na Drini.

Iz AMS na svim putnim pravcima savjetuju opreznu vožnju prilagođenu stanju i uslovima na putu, te da na put ne kreću bez zimske opreme koja je zbog loših vremenskih uslova neophodna, a i zakonski obavezna.

Na dionici magistranog puta u mjestu Hrvaćani, na ukrštanju magistralnog puta sa auto-putem u zoni vijadukta Crkvište zbog izgradnje auto-puta obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na privremenu zaobilaznicu u neposrednoj blizini.

Zbog ugaženog snijega i leda na kolovozu otežano je saobraćanje na većini putnih pravaca i u Federaciji BiH, posebno u planinskim predjelima, a dodatne poteškoće na putevima na području Bihaća, Bosanskog Petrovca i Ključa uzrokuje jak vjetar koji stvara snježne nanose.

Obustava saobraćaja za sve kategorije vozila na snazi je na putnim pravcima Livno-Šujica, Glamoč-Mlinište, Kupres-Šipovo i Rakitno-Blidinje.

Za teretna vozila sa prikolicom i šlepere trenutno je na snazi zabrana saobraćaja na putnom pravcu Ripač-Vrtoče.

Zbog niske temperature vazduha i mogućnosti stvaranja poledice na dionici auto-puta Sarajevo zapad-Tarčin, brzina kretanja ograničena je na 60 kilometara na sat, dok je na dionicama Zenica jug-Sarajevo zapad i Zvirovići-Bijača, brzina ograničena na 80 kilometara na sat.

Na dionici auto-puta Sarajevo zapad-Lepenica zbog aktivnog klizišta na lokalitetu Ban Brdo, saobraćaj je u desnoj cijevi tunela Igman, kao i na mjestu radova, preusmjeren iz vozne u preticajnu traku.

Štab Zimske službe FBiH proglasio je zimske uslove vožnje, pa u skladu s tim dolazi do zabrane saobraćaja priključnim vozilima na planinskim prevojima gdje je kolovoz zasnježen, do stvaranja uslova za bezbjedno saobraćanje.

U slučaju potrebe autobusi i teretna vozila moraju na pogonskim točkovima koristiti lance na planinskim prevojima.

Na graničnim prelazima u BiH zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Na graničnom prelazu Izačić, zbog zimskih uslova za vožnju u Hrvatskoj, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere.

 

Srna