LAKTAŠI, 07. septembra – Na konkursu za posao nastavnika u osnovnim školama u Republici Srpskoj kandidati ne moraju da pokažu koliko znaju, nego je bitno da se dopadnu članovima komisije.

Foto: Shutterstock

Na predlog Ministarstva prosvete i kulture RS, testovi znanja na konkursima za posao u osnovnim školama su ukinuti.

U Zakonu o osnovnom obrazovanju i vaspitanju RS, koji je donesen u maju ove godine, među kriterijumima za posao su vreme provedeno na evidenciji nezaposlenih, prosek ocena tokom studiranja, rezultati ostvareni na intervjuu i radni staž kandidata.

Rezultati ostvareni na testu znanja, koji su postojali ranije i za koje je kandidat mogao da dobije do 4 boda, jednostavno su izbačeni. Ali je zato razgovor za posao, za koji se može dobiti do 6 bodova, ostao nepromenjen.

Manipulacija

Prosvetni radnici su se ranije žalili da je upravo intervju na konkursima u školama služio kao način manipulacije i kao alibi direktorima da zaposle poželjnog, a ne stručnog kandidata.

Sada, kada su ukinuti i stručni testovi, školama su, kažu kandidati, potpuno odrešene ruke da zaposle koga hoće.

– Do sad sam se prijavljivala na desetine konkursa i imala sam dobre rezultate na testovima, ali su me uvek zakidali na intervjuu, iako je to potpuno subjektivni kriterijum, koji isključivo zavisi od toga da li ste komunikativni i dovoljno simpatični članovima komisije, kao da traže mis šarma, a ne nastavnika. Sada kad nema testova nema više smisla ni da se prijavljujem – kaže Banjalučanka Dragana K.

Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

Interesantno je da je informacija o ukidanju testova prošla nezapaženo, iako je novi Zakon donesen pre tri meseca. U Ministarsvu prosvete i kulture RS, koje je bilo predlagač Zakona, nisu nam rekli šta je razlog ukidanja testova. U školama kažu da postupaju kako novi Zakon nalaže.

– Testovi znanja i dalje stoje u Pravilniku o zapošljavanju u osnovnim školama iz 2014. godine, ali zakon je “stariji” od pravilnika i zato na konkursima za posao više ne provodimo testiranje znanja – kaže Miroslav Popržen, predsednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije.

Diplome nisu dovoljne

On ističe da je testiranje koliko-toliko moglo da pokaže koliko su kandidati stručni.

– Neki su se i ranije žalili da je dovoljno to što imaju diplome i da testovi nisu potrebni. Pristalica sam testiranja jer ne možete ni zamisliti kakve trivijalne stvari kandidati ne znaju, a imaju fakultetsku diplomu. O samoj metodici nastave često nemaju pojma – ističe Popržen.

Dodaje da sledi izrada novog pravilnika, pa se nadaju da će se vratiti mogućnost da komisija ispita stručnost kandidata na konkursima.

Posao po rodbinskim vezama

Ivana Korajlić, portparol Transparency International u BiH, kaže da će ovim samo još više biti omogućena korupcija prilikom zapošljavanja u prosveti.

– Umesto da se se oslabi mogućnost da subjektivni faktor utiče na izbor kandidata i da se smanjuje diskreciono pravo rukovodstva škola, ukidaju se i oni koliko-toliko objektivni kriterijumi, što nema smisla – naglašava Korajlićeva.

To će, dodaje ona, samo omogućiti da se posao u školama dobija isključivo po rodbinskim i političkim vezama, a ne zbog stručnosti.

Slično se može očekivati i u srednjim škola.

Žalbi sve više

U TI BiH kažu da se najviše žalbi koje dobijaju odnosilo na zapošljavanje u obrazovanju, ali da se ništa ne menja.

– Imali smo slučajeve da prosvetna inspekcija utvrdi da se ne provode konkursne procedure kod zapošljavanja u predškolskim ustanovama, a onda Ministarstvo prosvete RS poništi nalaz inspekcije, zato što to isto Ministarstvo godinama kasni sa donošenjem pravilnika o zapošljavanju u predškolskom obrazovanju – kaže Ivana Korajlić.

 

/Blic.rs/