LAKTAŠI.11.januara- Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske upozorilo je stanovništvo da u narednom periodu, zbog izrazito niskih temperatura, što manje vremena provode na otvorenom i da se pridržavaju upustava i preporuka doktora medicine.
“Preporučuje se, koliko god je to moguće, boravak u provjetrenim i potom zagrijanim prostorijama, kao i povećan unos toplih napitaka”, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Srpske.

Slikovni rezultat za tea winter

Iz te institucije navode da se preporuke posebno odnose na hronične bolesnike, djecu, trudnice i starije osobe.

Ukoliko postoji potreba za izlazak, preporučuje se maksimalna zaštita od hladnoće i oblačenje više slojeva odjeće, sa naglaskom na zaštitu glave, nosa, šaka i stopala.

Slikovni rezultat za grandma winter

Građanima se preporučuje i da se, bez velike potrebe, ne kreću po zaleđenim površinama da bi izbjegli padove, te da, ukoliko je to moguće, koriste adekvatnu obuću sa hrapavim đonom.

Slikovni rezultat za promrzline

“U slučaju jačeg pothlađivanja, odnosno pojave simptoma poput trnjenja, gubitka osjećaja, uz izrazito blijedu ili crvenu kožu prstiju, građani su obavezni da se obrate svom doktoru porodične medicine”, navode iz resornog ministarstva.

Iz Ministartva zdravlja i socijalne zaštite su posebno upozorili roditelje da u ovom periodu zaštite i adekvatno obuku svoju djecu, te da se pridržavaju svih preporučenih mjera za zaštitu od niskih temperatura.

/SRNA/