LAKTAŠI, 26. maja – Paradajz i bosiljak odlična su kombinacija, ne samo u salati nego i u vrtu. Bosiljak odbija štetnike paradajza, jača njegovu otpornost na biljne bolesti i povećava urod

paradajz

Pored svake sadnice paradajza poželjno je posaditi tri sadnice bosiljka. Berete li redovno vrhove bosiljaka, razgranaće se i proizvesti više aromatičnih listova, a neće prerano otići u cvijet. Prema iskustvima biovrtlara i neven na paradajz djeluje kao prirodna zaštita te pospješuje njegov urod. Neven je ujedno i  ljekovita biljka. Dobar komšija paradajzu je i bijeli luk koji odbija crvenog pauka (koprivinu grinju).

Pored paradajza dobro je saditi i niski grah ili crni azuki-grah jer grahorice fiksiraju kiseonik u tlu i čine ga dostupnim korijenju paradajzu te tako služe kao prirodno gnojivo. Visoki grah i grašak ipak ne treba saditi kraj paradajza jer se može zaplesti oko njega i zagušiti ga. Mrkva povoljno djeluje na njega, no posađena ispod stvoriće sitnije korijenje.

basta

 

foto: Dreamstime

Loše komšije paradajza su krompir, krastavci i komorač jer izlučevine njihova korijenja negativno djeluju na rast paradajza. Paradajz je podložan i sličnim bolestima kao krompir i kukuruz, stoga bi te biljke trebalo saditi podalje. Ne treba ga saditi ni blizu paprike jer se te biljke natječu za hranjiva. Ispod paradajza dobro je saditi i zelenu salatu, cikoriju, korabicu, rotkvu, špinat, peršin,  poriluk ili kupusnjače – tako ujedno se bolje iskorištava prostor oko paradajza koje raste u visinu.

 

24sata.hr