LAKTAŠI, 20. oktobra – Hladnije vreme donosi viruse i prehlade, pa je ishrana bogata povrćem od izuzetne važnosti, savetuje stručnjak

Sećate li se finih maminih i bakinih jela na kašiku koja su nas grejala u hladne jesenjske dane i čiji nam je miris još i danas toliko blizak? Sva su ta jela bila rezultat obilja plodova koje nam je donela jesen.

Ali, jesen sa sobom nosi i nešto niže temperature, suve ugrejane prostore, a s time i sklonost prehladama i virusima.

Rešenje za to treba potražiti na tanjiru. Zašto je ishrana puna sezonskog povrća od ključne važnosti za prevenciju bolesti, rekla je Sonja Novak, magistar nutricionizma.

“Kao što pripremamo zimnicu za hladnije dane i spremamo je na police, jednako je tako potrebno napraviti i zimnicu za svoje telo – zalihe vitamina i minerala koje će zagrejati organizam u hladnijim danima i zaštititi od virusa i prehlada. U tome je posebno važna ishrana bogata sezonskim povrćem zbog njihovog snažnog antioksidativnog delovanja, niskokaloričnosti i visoke hranjive vrednosti, govori Sonja.

Kako dodaje, poseban značaj imaju antioksidansi koji eliminišu uticaj slobodnih radikala u organizmu i sprečavaju da organizam bude u stanju oksidacijskog stresa. Za uspešnu nadogradnju imunološkog sistema potrebno je konzumirati kupus, zelj, kelj, luk, beli luk i kraljicu jeseni – bundevu.

Ove namirnice obiluju vitaminom C, vlaknima, vitaminom A i ostalim hranjivim tvarima.

Iako brojni ljudi posežu za vitaminskim dodacima verujući da je to brži i lakši put do unosa potrebnih hranjivih materija, Sonja upozorava da je mnogo efikasnije potražiti rešenje na tanjiru.

Posebno ističe važnost konzumiranja jela od bundeve. Bundeve su značajne zbog prisutnosti biološki raspoloživih minerala na primer selena, mangana te vitamina i to posebno vitamina C. Dvostruke veze karotenoida (alfa i beta karotena, luteina i zeaksantin) odgovorne su za njihovu sposobnost da efikasnije deluju protiv slobodnih radikala i samim tim deluju kao antioksidansi.

Narandžasta boja označava bogatstvo bundeve sadržajem beta-karotena, važnog karotenoida iz kojeg se u organizmu formira vitamin A. Jedan od učestalih nedostataka koji pogađa imunološki sistem jeste i nedostatak cinka 

Prevencija prehlade, mršavljenje, inhalacija: Znate li koji čaj se koristi za šta?

Semenke bundeve upravo su bogate tim mineralom, napominje Sonja.

Dodaje kako nipošto ne treba zanemariti ni druge namirnice poput kiselog kupusa, repe ili kelja.

Kiseli kupus sa boranijom je poznato kao pravi lek u borbi protiv virusa jer je kupus posebno bogat vitaminom C, te vitaminima A, K i kalijumom.

Kako napominje, zelje je izvrstan izvor vitamina C i beta-karotena, dvaju važnih antioksidansa. Obrok od 100 grama zelja sadrži više od tri četvrtine preporučenih dnevnih količina vitamina A i gotovo dvostruko više od preporučene dnevne količine vitamina C, što pomaže u održavanju zdravog imunološkog sistema.
Osim toga, sadrži beta-karoten, vlakna, folate i tiamin. Ljudima kojima je kupus prekiseli savetujem da ga zamene repom, namirnicom koja takođe obiluje vitaminom C, kaže Sonja dodajući da je za one koji nisu ljubitelje ni jedne od tih namirnica najbolji izbor varivo od zelje ili kelja.

Što se pak tiče kelja, ističe kako je reč o namirnici s vrlo malo kalorija, ali uz bogatstvo vitamina K, vitamina B kompleksa te vitamina C. Naime, kuvani kelj sadrži 68 posto preporučenog dnevnog unosa, a sirovi čak 200 posto.

Supa od bundeve 

Bundevu očistiti od koštica, oguliti i iseći na kockice.Staviti da se kuva uz dodatak luka, češnja belog luka, šargarepe, te soli i bibera prema želji.Kad bundeva omekša,sklonite je sa šporeta i ispasirajte. Kako biste dobili željenu gustinu, dodajte joj prethodno skuvani i pasirani krompir do željene gustine.Supu servirajte uz dodatak semenki od bundeve.

Varivo od kelja

Na masnoći kratko popržiti naseckani luk, šargarepu i  koren celera narezanih na kockice.Dodati naseckano meso po želji, posoliti, pobiberiti i kuvati uz povremeno dolivvanje vodom.Kad meso omekša, dodati 2 dl vode, krompir naseckan na kocke i kuvati na laganoj vatri desetak minuta.Nakon toga, dodati naseckani kelj, čen belog luka i vodu.Kuvajte na laganoj vatri dok krompir ne bude mekan.Ako vam je varivo preretko, krompir možete pasirati i tako dobiti gušću smesu.Uz klasične začine preporučuje se dodatak đumbira, kurkume, čilija, semenki gorušice koja će dodatno zagrejati organizam i pridoneti statusu vitamina i minerala.

Izvor: Zadovoljna/Stil

Sensa