Kiša, kiša, pa opet još malo kiše. Sve okolo sivo, mokro, hladno. I kako da ti se ne smuči život kad samo pomisliš na silne obaveze koje treba završiti napolju, a kiša pada za vrat?

Psihološkinja Radmila Grujičić za Zadovoljnu govori ima li trika koji zaista pomaže kod čamotinje u koju smo upali zbog ovog lošeg vremena.

Idite u šetnju, pogledajte neki film, pročitajte knjigu – takve savete najčešće čujemo kad se zapitamo kako da popravimo raspoloženje kad naiđu ovako tmurni dani kojima kao da nema kraja. Ipak, pitanje je koliko to može da pomogne sada kad sunca nema, kad su dani sve kraći, vjetar i kiša kvare raspoloženje, pa nismo ni za šta, a moramo svašta.

Učimo od Norvežana

Šta činiti tada da i sami ne bismo bili tumorni poput ovih dana za nama i pred nama? Djeluje izazovno i za najveće optimiste.

-U ovakvim situacijama uvek se sjetim jednog našeg čovjeka koji je otišao u Norvešku da tamo živi. Jednog dana kad je išao po dete u vrtić bio je kijamet. Ali kad je stigao tamo, vrtić je bio prazan. Ispostavilo se da su svi u šetnji, čak i po takvom vremenu. Objašnjenje koje je taj čovek dobio bilo je – kad bi čekali lepo vreme za nešto, ne bi uradili ništa u životu. Ta priča nam zapravo poručuje da se zapitamo mora li vreme da nam bude faktor zbog kog se osećamo depresivno. Jasno je da kiša i sivo nebo utiču na to kako se osjećamo i svima nam je sve lakše kad je dan duži i sunčan. Ali ne treba da zaboravimo da i skoro cijelo ljeto ume da bude pakleno vruće, šta takođe ne prija-  kaže naša sagovornica kako za život ne možemo čekati idealne vremenske prilike.

Stoga je jedino što možemo da učinimo da – izignorišemo vrijeme, koliko god to djelovalo izazovno.

Promenite percepciju

-Pitanje koje treba sebi da postavimo je – šta bih radila da nije ovakvo vrijeme. Na vremenske prilike svakako ne možemo da utičemo, te zato treba da promenimo percepciju – da radimo ono što inače volimo nevezano za vijeme, a ne da se fokusiramo na vrijeme, pa onda da smišljamo šta i kako protiv kiše – kaže naša sagovornica koja je pre nekoliko dana išla na zatvoren bazen s drugaricama.

Dakle, ključ je izgleda u tome da preokrenemo svoju tačku gledišta, da izguramo kišu iz misli i da uprkos njoj radimo ono što inače volimo i što nam godi, pa makar to bila i ta najobičnija šetnja, koja svakako uvek dobro dođe i za duh i za telo.

-Treba svi da se zapitamo da li smo pasivni i samo čekamo da ovo prođe, a pitanje je kad će, jesen je tek pred nama. Naravno da ne. Uostalom, tog lijepog proljeća i miholjskog ljeta sve manje imamo, klima se mjenja i zaista bi bilo loše da to previše utiče na nas jer će onda biti da nam misli i raspoloženje mnogo zavise od toga kako je napolju.

Frustracije su neminovne

Ali kako da nam odlazak na posao i vođenje dijeteta u vrtić, gužva u prevozu po kiši ne budu baš toliko mrski?

-Svi veliki psiholozi, psihoanalitičari i teoretičari generalno imaju isti stav – frustracije su u životu neminovne i nikome od nas nije uvijek sve potaman. Frustarcije su dio života, ali zrelim se smatra reagovanje – tako je kako je, a ja ću da izvučem najbolje iz toga. Recimo, preko ljeta smo bili dosta angažovani s drugima, družili se. Sada se malo pozabavite sobom. Ovo vreme je idealno za to. Iskoristite ove tmurne dane da vidite kuda želite, šta su vam planovi.“

Bliži se kraj godine kad se obično svode računi, te zato možete ovih dana polako da stavite na papir ono na šta ste ponosni, ali i ono što biste voleli da popravite i kako možete da to izvedete makar donekle, kaže Radmila Grujičić.

-Treba da razmislimo kakvi su nam odnosi sa drugima i kako možemo da ih unapredimo kako bismo svi bili zadovoljniji i srećniji. Iskoristite ovo vreme da ponovo budete u kontaktu sa sobom“, zaključuje naša sagovornica.

Dakle, da vam život ne bi prošao čekajući da kiša stane, ili da grane sunce, pa onda da sunce malo manje prži, da malo zahladi…, obrnite ploču i za promenu malo mislite na ono zaista važno, na sebe – stavite na papir biznis plan koji vam se već neko vijeme vrzma po glavi, razmislite zašto ste se zapravo posvađali sa starom prijateljicom i možete li da se pomirite ili makar samo odgledajte seriju koju toliko odlažete – ovo vrijeme je idealno za to ako ni za šta drugo.

Srpskainfo