GRADIŠKA, 06. maja – Ribolovci i ostali vlasnici čamaca na Savi kod Gradiške, koje učestalo kradu migranti i ilegalno prelaze granicu sa Hrvatskom, teško uspijevaju vratiti ova plovila sa druge strane rijeke.

???????????????????????????????

Mehmedu Teljigoviću iz Gradiške migranti su prije dva mjeseca ukrali čamac presjekavši sajlu i njime se prevezli preko Save u Hrvatsku.

Od tada on bezuspješno pokušava da vrati čamac privezan na hrvatskoj strani Save koji mu je svakodnevno na pogledu.

– Čamac posmatram iz Gradiške, sa savske obale gdje mi je kuća, ali još nisam pronašao formulu kojom bih ga vratio u svoj posjed. Bio sam u Donjem Varošu u Hrvatskoj, uvjerio se da je moj čamac privezan za vrbu, slikao ga, razgovarao sa tamošnjim ribarima i mještanima, raspitivao se kod granične policije i lokalnih vlasti  ali nisam dobio ohrabrujuće informacije – požalio nam se Teljigović, koji 27 godina živi u Švedskoj, a ovdje boravi tokom proljeća i ljeta.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Medhmed Teljigović

On pojašnjava da ne pomišlja na ilegalno vraćanje plastičnog čamca vrijednog 1.200 KM. Na regularan način, smatra, to će teško ostvariti.

– Granične službe su mi predložile da prikupim dokumentaciju o čamcu, uplatim carinu i druge dažbine, natovarim čamac na kamion i prevezem preko mosta, u Gradišku. Ista je procedura kao da sam ga kupio u Hrvatskoj ili nekoj drugoj evropskoj državi. Kada saberem troškove, oni premašuju vrijednost čamca. Zato sam zaključio da mi ne vrijedi ništa činiti osim da gledam u čamac preko Save dok ga neko drugi ne ukrade – zaključio je Mehmed Teljigović.

U Sportsko-ribolovnom društvu „Amur“ u Gradiški iznose drastične razmjere krađe čamaca i posljedice koje ova pojava uzrokuje.

– Gotovo svake noći nama kradu čamce, vjerovatno migranti… U tom slučaju svako individualno postupa, zavisno od mjesta i procjene. Pojedini vlasnici ukradenih čamaca rizikuju i ilegalno prelaze na hrvatsku stranu da bi vratili svoje čamce – kazao nam je Golić.

Za zakonske procedure kaže da su veoma komplikovane.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

– Hrvatska policija čamce zatečene na svojoj strani Save, čiji vlasnici za njih nisu poznati, izvlači iz vode i skladišti u Okučanima. Ukoliko vlasnik u roku od tri mjeseca ne izuzme čamac, uračunava se ležarina. Za registrovane čamce procedura je komplikovana i skupa a za neregistrovane se apsolutno ne isplati pokušavati dokazivati vlasništvo i tražiti da bude vraćen – smatra Golić.

 

Zbog toga pojedini vlasnici čamaca dežuraju na Savi ili svoja plovila, ukoliko su odsutni na duže vrijeme, izvlače iz vode i ostavljaju kod kuće.

– Na Savi sam i danju i noću. Migranti uzimaju čamce, kidaju vezove i prelaze granicu. Spavam u brodiću ali veoma oprezno.  Čuvam nekoliko svojih ali i čamaca od kolega, prijatelja. Nisam siguran ni u svoj brodić, mogu i njega odvezati pa zajedno sa mnom prevući u Hrvatsku – požalio nam se Ahmet Sarač, dugodišnji ribolovac iz Lipovače kod Gradiške.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Ahmet Sarač

Željko Dedić iz Laktaša i Boris Rađen iz Gradiške organizovali su obezbjeđenje svojih brodića. Rađen konstantno boravi u svome brodiću pored savskog mosta dok se situacija ne promijeni, a Dedić je pronašao drugo rješenje.

– Upravo zbog krađe čamaca i brodića bio sam prinuđen da angažujem čuvare. Za sada to je jeftinija varijanta nego da rizikujem prepuštajući sve volji migranata i zato, do boljih vremena, nisam zabrinut za svoju imovinu na Savi – kazao je Dedić.

Do čamca preko Interpola

U Policijskoj upravi Gradiška ističu da je neophodno prijaviti krađu čamca.

– Poslije prijave i policijskog zapisnika slijede daljnji koraci. U tom slučaju kontaktiramo sa policijom Hrvatske posredstvom Interpola. Tim putem utvrđujemo da li je čamac u njihovom posjedu i na kojoj lokaciji. To ne isključuje i lične, direktne inicijative pojedinca, vlasnika čamca prema vlastima Hrvatske, na području za koje pretpostavljaju da se nalazi čamac – kaže Bojan Škorić, načelnik Policijske uprave Gradiška.

On naglašava posebno važnim dokaz o vlasništvu i registraciji čamca.

 

Srpskainfo