LAKTAŠI, 17. avgusta – Pojedini članovi OO SDS-a Laktaši javno su optužili predsjednika stranke Mirka Šarovića da je 2019. godine praktično iz stranke izbacio Željka Babića, predsjednika OO SDS-a Laktaši i narodnog poslanika iz ove opštine. 

Naime, oni za pojedine portale tvrde, da je su lokalni SDS-ovi moćnici iz Prnjavora i Gradiške „izlobirali“ kod Šarovića da se Babić ocrni kao papak i ekspresno izbaci iz stranke.

Razlog je što su Laktaši prvi put dobili poslanika i to kroz direktan mandat i time, iako, glasački manji, ponizili Prnjavor i Gradišku.

Politička ljubomora, dakle, kumovala je da Željko Babić ode iz stranke.

Članovi SDS-a u Laktašima javno pitaju Šarovića da li je to tačno?

Kako sada stoje stvari SDS-a u ovoj Izbornoj jedinici postoji samo u Prnjavoru.

Tu se mnogo očekuje od „starog vuka“ Miladina Stanića koji lovi mandat u Sarajevu i Nemanje Vasića, koji je siva eminecija stranke u ovoj izbornoj jedinici.

U Gradišci je SDS na niovu statističke greške a odlaskom Babića u Laktašima više kao i da ne postoji.

Željko Babić svoje mjesto našao je u Socijalističkoj partiji i na njihovoj listi će pokušati izboriti još jedan mandat.

Istovremeno, posredstvom banjalučkih portala, oglasio se i Aleksandar Trninić, šef Izbornog štaba SDS Laktaši, koji tvrdi kako je apsolutna laž da postoji grupa članova SDS u Laktašima, koja je pisala otvoreno pismo Šaroviću.

”Odgovorno tvrdim da u SDS Laktaši vlada potpuno jedinstvo”, rekao je Trninić, dodajući da se ovim pismom pokušava ”unijeti razdor u naše redove”.

On je poručio da su ”kombi-stranke što tvrde da su opozicija, samo produžene ruke SNSD”.

Inače, Trninić je, polovinom maja 2020. godine, tada kao odbornik Srpske demokratske stranke u Skupštini opštine Laktaši, napustio tu stranku i pristupio je Socijalističkoj partiji Srpske.

Trninić sa Goranom Selakom

Međutim, polovinom aprila prošle godine, Trninić ponovo mijenja dres i vraća se u staro jato, a vijest da je sa sobom poveo i laktaški odbor SPS-a iz te stranke su demanovali.

U OO SPS Laktaši kažu da je tačno da je u SDS prešao samo Aleksandar Trninić i njegova snaha, te da odbor i članstvo nastavljaju sa radom.

Otvoreno pismo:

Poštovani predsjedniče gosp. Šaroviću,

obraćamo Vam se ovim otvorenim pismom kao grupa zabrinutih i pomalo nezadovoljnih članova SDS iz Laktaša, a povodom informacija i optužbi koje su se pojavile na raznim portalima 12.08.2022. godine.

Željko Babić je 2018. godine kao kandidat Srpske demokratske stranke dobio naše povjerenje i na taj način osvojio mandat u NSRS. Srpska demokratska stranka ga je pod vrlo čudnim okolnostima u februaru 2021. godine isključila iz članstva. U javnosti je stvorena slika da je gospodin Babić „papak“. Svima nama, koji smo svoj glas na izborima dali gospodinu Babiću, ovo je u prvom trenutku bio nož u leđa.

Progutali smo to jer ste putem medija plasirali priču, kako je Željko Babić „šurovao“ sa Igorom Dodikom. Na portalu RTV BN plasirana je priča, da ste Vi članovima predsjedništva SDS prikazali video snimak u kojem se jasno čuje i vidi kako gospodin Babić pregovara o svom prelasku u SNSD.

U tekstu koji se pojavio u medijima prije nekoliko dana, izvor iz SDS tvrdi da je Željko Babić iz stranke sklonjen političkom korupcijom unutar stranke, a ne iz nama prikazanih razloga.

Tražimo od Vas odgovore na sljedeća pitanja:

1. Da li ste upoznati sa tekstom koji je prošle sedmice objavljen na nekim portalima, u kojem očigledno dobro upućeni izvori bliski rukovodstvu stranke tvrde, da je Željko Babić bio predmet političke korupcije unutar stranke?

2. Da li je moguće da je Željko Babić, koji je podrškom našeg odbora u Laktašima ušao u Narodnu Skupštinu, bio samo žrtva i da je rukovodstvo stranke na taj način sve nas koji smo glasali za gospodina Babića prevarilo?

3. Da li su Vas, prilikom unutarstranačkih izbora 2019. godine, interesne grupe u SDS iz Gradiške i Prnjavora uslovljavali na način, da će Vama lično pružiti podršku ukoliko Vi zauzvrat iz SDS Laktaši sklonite Željka Babića?

4. Da li snimak, na kojem se navodno vide i čuju Željko Babić i Igor Dodik, a koji Vi navodno posjedujete, uopšte postoji? Ako postoji, kako je rukovodstvo SDS tvrdilo, kada će ga rukovodstvo objaviti, kako bi nas u Laktašima uvjerili u ono što ste prilikom isključenja gospodina Babića tvrdili.

Gospodine Šaroviću, mi se iskreno nadamo da taj snimak postoji i da glasače prilikom isključenja gospodina Babića niste prevarili. Ukoliko se ispostavi da ste govorili istinu, imaćete kao kandidat naše stranke i dalje bezuslovnu podršku.

U suprotnom će SDS u Laktašima, koji je predsjedništvu ionako uvijek služio samo za potkusurivanje, biti sahranjen. Ne možemo doći na vlast tako što optužujemo SNSD i druge stranke u vlasti, a da kod nas u SDS korupcija cvjeta.

Gospodin Babić je nažalost nosilac liste Socijalističke partije, ali ćemo u tom slučaju na ovim i svim narednim izborima stati uz njega kao čovjeka.

Nadamo se da nas nećete iznevjeriti. Odgovor očekujemo do najkasnije 19.08.2022. godine.

Grupa članova SDS Laktaši