Šef više ne smije da zove van radnog vremena! Ova evropska zemlja uvela je novo pravilo, ali i novčane kazne

Portugal sada ima zakon koji zabranjuje poslodavcima da kontaktiraju radnike van redovnog radnog vremena telefonom, porukom ili e-poštom.

– Poslodavac mora da poštuje privatnost radnika, uključujući periode odmora i porodičnog vremena – predviđa novi zakon.

Kako se dalje navodi, svaki prekršaj ovog pravila predstavljaće “ozbiljan” prekršaj i moći će da rezultira novčanom kaznom.

Slično pravilo je francuskim radnicima 2017. omogućilo pravo da ignorišu poslovnu e-poštu nakon radnog vremena.

Nova politika Portugala dio je zakonodavstva koje reguliše rad od kuće. Zaposleni sada imaju pravo da odustanu od rada na daljinu ako to žele — ali takođe mogu da zatraže takav aranžman ako je kompatibilan sa njihovim poslom.

Mjera takođe predviđa da su poslodavci odgovorni da radnicima obezbijede odgovarajuće alate za obavljanje poslova na daljinu.

Oni bi radnicima trebalo da nadoknade sve dodatne troškove, uključujući bilo koje povećanje računa kao što su struja i gas, koje bi mogli da imaju dok rade od kuće.

Zakon je prošlog petka usvojio portugalski parlament i stupio je na snagu sljedećeg dana.

Portugal već šest godina vodi socijalistička vlada, iako bi premijer Antonio Kosta mogao da bude svrgnut sa vlasti početkom sljedeće godine. Predsjednik zemlje nedavno je raspisao vanredne izbore za kraj januara zbog zastoja oko budžet, piše Mondo.