LAKTAŠI, 12. marta – Ispratila sam muža na posao i rekla mu da slobodno može da ide, a da ćemo tetka i ja polako do Gradske bolnice, jer mi je termin za dva dana. Ali sve je iznenada počelo, priča Verica Stevanović (38) iz Padinske Skele.

– Legla sam sa slabim bolovima na spavanje. Međutim, oko četiri ujutru probudila sam se i otišla pod tuš da se osvežim i podigla sam muža iz kreveta da ode po moju tetku, inače babicu, da zajedno odemo polako u Gradsku bolnicu. Muž je zatim krenuo na posao, a mi sele da popijemo kafu pre polaska. Međutim, u tom trenuku pukao mi je vodenjak i krenule su kontrakcije… – počinje priču za “Blic” Verica Stevanović (38), koju je pre tačno sedam dana porodila rođena tetka u porodičnom domu u Padinskoj skeli.

Radost: Verica i Dragan Stevanović sa ćerkama Milicom, Anastasijom i Kristinom
FOTO: U. ARSIĆ / RAS SRBIJA
Radost: Verica i Dragan Stevanović sa ćerkama Milicom, Anastasijom i Kristinom

Kako kaže, termin je bio u ponedeljak, a kako je obe ćerkice, Milicu (8) i Kristinu (4) rodila nakon termina, mislila je i da će sa trećom ćerkicom biti isto.

– Ništa nisam spremila, samo sam torbu spakovala u subotu. Kada se muž vratio ujutru sa tetkom bilo je oko šest sati i rekla sam da je dete visoko i da imamo vremena. Međutim, iznenada su usledila tri-četiri jača bola i počela sam da se oblačim. Na vratima od sobe pukao mi je vodenjak – priča Verica.

Tada je u kući nastala prava frka: Veričina majka pozvala je ujaka da dođe do njih i zagreje kola za polazak, međutim tetka i imenjakinja Verica Ilić Lazarević (71), babica u penziji sa 43 godine staža, videla je da vremena nema.

– Rekla sam Veci da legne na krevet, poduprla je peškirom i bacila dole neki stari stolnjak koji sam našla. Na drugi napon bebica je samo skliznula. Podigla sam je i rekla: “Evo je žensko”. Zaplakala je nakon dve sekunde – priča tetka Verica.

Tetka je zatim uradila i sve drugo.

– Sestri sam rekla da mi da makaze, da ih očisti alkoholom ili rakijom da bismo isekli pupčanu vrpcu. Zatim sam koncem podvezala visoko, da ne bi došlo do infekcije. Verica me je pitala šta će sa posteljicom, a rekla sam da samo diše i da se ne napinje dok ne stignemo u bolnicu – priča tetka Verica.

Iskustvo: Tetka Verica Ilić Lazarević sa malom Anastasijom
FOTO: U. ARSIĆ / RAS SRBIJA
Iskustvo: Tetka Verica Ilić Lazarević sa malom Anastasijom

Ona je, kaže, bebicu obrisala i umotala u ćebence, Verica se obukla i krenuli su u Gradsku bolnicu na Zvezdari. Tog jutra vejao je sneg. Iako izgleda kao da je dolazak na svet male Anastasije trajao dugo, od pucanja vodenjaka do ulaska u kola prošlo je samo 10 minuta!

U Gradskoj bolnici sve je proteklo odlično, kažu, a za osoblje imaju samo reči hvale. Iako su sa strepnjom dočekali “ženu koja se porodila kod kuće”, nakon pregleda rekli su da je beba odlično, “roze kao ruža”, a ona i mama ponovo su posle četiri dana bile kod kuće.

Majka, ujak i tetka u gostima: Stevanovići sa najbližim rođacima
FOTO: U. ARSIĆ / RAS SRBIJA
Majka, ujak i tetka u gostima: Stevanovići sa najbližim rođacima

– To je verovatno već tradicija – priča Veričina mama Jadranka. Nju je takođe, kao i njenu ćerku, pre 38 godina, upravo porodila njena sestra Verica!

– Nisam bila dežurna u Narodnom frontu to veče i rekla sam Jadranki da idem da spavam, a da ona, ako oseti bolove, ode na kliniku i da ću ja doći. Nigde nije htela bez mene. Zvala me je ujutru kada je osetila bolove, pokupili su me i otišle smo zajedno. Presvukla se u sobi, uzeli smo podatke i pripremila sam je. I samo što sam krenula po doktora, njoj je pukao vodenjak u krevetu, sklonila sam čaršav, nisam stigla ni rukavice da navučem već sam je porodila golim rukama – priča tetka Verica.

Tada beba, a danas majka tri devojčice, Verica je dobila ime upravo po tetki.

Otac saznao na putu do posla

Veričin muž Dragan Stevanović (37) i dalje je bio na putu ka poslu kada je u kolima saznao da je po treći put postao otac.

– Nisam stigao ni do pola puta, kad Verica me zove, kaže “porodila sam se” – priča Dragan, dok Verica dobacuje sa osmehom da mu je rekla da je još kod kuće, a čak i dala da čuje bebicu preko telefona.

Dragan je odmah čuo ćerkicu preko telefona
FOTO: U. ARSIĆ / RAS SRBIJA
Dragan je odmah čuo ćerkicu preko telefona

Divne vesti mama Verica javila je i komšinici, babici zaposlenoj u Gradskoj bolnici.

– Čim se javila pitala me je da li idem u porodilište, a ja sam joj rekla da idem u bolnicu sa bebom. Sutradan je došla da je vidi – priča Verica kroz smeh.

“Mogla bih da porodim ženu i u prašumi”

Verica kaže da babica mora da se snađe u svakoj situaciji u kojoj se nađe. “Jednom sam jednu ženu porodila u prijemu bolnice. Uvek sam imala tu mirnu notu kada je jurnjava i frka, ja bih mogla da porodim ženu i u prašumi”, kaže Verica.