LAKTAŠI, 05. februara – ‘Kao i kod ovisnosti o internetu, selfitis, odnosno ovisnost o selfijima je počela takođe kao zabava, no pretvorila se  u poremećaj’, poručuju psiholozi

selfie-c187e608d7f205153d1976db4ed3804c_view_article_new

Vjerojatno ne postoji osoba u vašoj okolini koja ne zna što je selfie i koja nije napravila barem jedan. Psiholozi smatraju da se sitaucija sa selfijima otela kontroli i prerasla u psihičku dijagnozu koju su nazvali selfitis.

Kažu, postoje tri vrste selfitisa – ograničeni, akutni i hronični. Ograničeni selfitis podrazumijeva fotografiranje sebe nekoliko puta dnevno, ali ne objavljivanje na društvenim mrežama. Akutni selfitis uključuje i objavljivanje na mrežama, a hronični znači objavljivanje šest ili više selfija dnevno.

Pojam selfitis prvi je put spomenut 2014. u novinskom članku u kojem je predloženo da američko psihijatrijsko udruženje uvrsti seflfitis u psihičke poremećaje. Nakon što je ispitano 400 osoba i formirana skala ponašanja prilikom fotografiranja selfija (uključivala je kategorije samopouzdanje, traženje pažnje i društveno nadmetanje), psiholozi su došli do zaključka da zaista postoji u društvu ova vrsta poremećaja.

“Kao i kod ovisnosti o internetu, selfitis, odnosno ovisnost o selfijima je počela takođe kao zabava, no pretvorila se  u poremećaj”, stoji u Međunarodnom časopisu za mentalno zdravlje i ovisnosti.

 

/zivotistil.rtl.hr/