FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

LAKTAŠI, 23. marta – Omladina iz Gornjih Karajzovaca u Lijevče polju organizovala je nekoliko radnih akcija na uređenju životne sredine.

Oni su ovim izuzetnim primjerom pokazali drugima na koji način se moraju pobrinuti za ljepši izgled svojih naselja.

Karajzovčani su posjekli šiblje pored puteva, sakupili smeće po njivama i šumama, uredili svoje mjesto.

Nekada su u lijevčanskim i potkozarskim selima svake nedjelje organizovane dobrovoljne radne akcije, kažu vrijedni omladinci iz Gornjih Karajzovaca, a sada je to rijetkost.

– U selo smo do sada ulazili kao kroz tunel, jer je široki pojas pored ceste zapušten. Tu je izniklo šiblje, svakojaki korov, glog, kupina, bagrem… Neodgovorni mještani su te površine iskoristili za divlje deponije smeća. Prizor je bio očajan i više nismo mogli da se pomirimo s takvom praksom – kazali su nam Aleksandar Ilić, Miloš Đakić, Duško Ilić, Lazo Pivač, Mladen Mitrović, Dragan Kalinić, Zoran Kalinić, Ratko Ilić, Đurica i Radenko Stajčić, Duško Stajčić, Dejan Adžić, Vujica Stajčić, Đuka Todić…

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Dobar odziv

Inicijativa za uređenje puteva, šumarka, okoline škole, prodavnice i drugih mjesta dobila je veliku podršku.

– Sve koje smo pozvali da dođu da rade odazvali su se. Nekoliko naših kolega dovezlo je traktore i drugu mehanizaciju kako bismo planirane poslove uradili kvalitetno – kazao je za Srpskainfo Aleksandar Ilić.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

On je rekao da više nisu mogli da trpe komunalni nered u svom mjestu.

– Neshvatljivo je da pojedini mještani, ali većim dijelom stanovnici drugih lijevčanskih sela koji ovuda prolaze, bacaju smeće pored puta u Gornjim Karajzovcima. Privatna šuma na ulazu u selo je pretvorena u deponiju, umjesto da bude park. Otpad iz klanica, plastika, najlon, čak i ambalaža hemijskih sredstava za poljoprivredu razbacani su po plodnim poljima – naglašavaju naši sagovornici.

Odlučni su da situaciju, uz pomoć Komunalne policije i „Gradske čistoće“, mijenjaju ka boljem.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

– Naravno da nam je potrebna pomoć gradskih službi, naročito „Gradske čistoće“, ali je primarna promjena svijesti stanovništva. To mora ići u dva pravca, stvaranje osjećaja odgovornosti za javnu površinu kod osoba koje svuda bacaju smeće i drugih, bez obzira na životnu dob, da doprinose očuvanju i uređenju prirode – smatra Miloš Đakić.

Inspiracija

Kaže da njihov primjer može i mora poslužiti drugima.

– Svako u svom mjestu može doprinijeti da životna sredina izgleda ljepše. Mi imamo čime da se pohvalimo; naša sela su lijepa, sa mnogo modernih kuća, imamo obrađene njive po svjetskim standardima, rijeke, jezera, šume… ali nemamo odgovornost za svoje. To je naš veliki problem – smatra Lazo Pivač.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Karajzovčani naglašavaju da cesta koju primarno uređuju ima regionalni značaj, jer spaja Gradišku s opštinom Srbac.

– Nedopustivo je da svake godine ukazujemo na iste probleme, uključujući i oštećenja na putu, na nemaran odnos svih. Agitujemo na sve koji se prepoznaju u tome, ali su poboljšanja skromna. Mi pričamo o tome, postavljamo table sa upozorenjima, trudimo se da uredimo kritična mjesta, ali već naredne noći nesavjesni građani nam pokvare plan – požalili su se Mladen Mitrović i Dragan Kalinić.

Akcijaši iz Gornjih Karajzovaca posjekli su šest kilometara međa pored puteva.

– Posjekli smo, počupali, sakupili, spalili grane i otpad na dionici puta od Dušanova do centra Karajzovaca. Dionica je duga tri kilometra, a bila je zapuštena s obje strane. Voljeli bismo da naš primjer slijede i drugi, jer naš problem nije usamljen – kažu vrijedni Karajzovčani.

Sramota

Naši sagovornici primjerom, ali i stavom, uputili su jasne poruke tokom jedne od akcija okončane druženjem na seoskom fudbalskom igralištu.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

– Nema poboljšanja dok ne shvatimo da je sramota bacati smeće kojekuda, dopuštati da šiblje raste pored puteva, ispod prozora, da nam nestaju obradive površine, u plodnoj lijevčanskoj ravnici. Zar je moguće dozvoliti da na mjestima gdje treba da uzgajamo povrće, rastu kopriva i kupina, a da to niko ne primjećuje, niti reaguje – smatra Dragan Kalinić, odlučan da, zajedno s vrijednim komšijama, proljeće u Gornjim Karajzovcima dočekaju u mnogo ljepšem životnom ambijentu.