GRADIŠKA, 08. avgusta – Stanovnici Trebovljana kod Gradiške novčanim prilozima i radnim akcijama grade krov te uređuju stadion FK „Plantaže Kalemi“, člana Područne lige. Poznati po hiljadama hektara voćnjaka i rekordnim količinama jabuke, kruške, šljive i drugog voća, stanovnici ovog sela u Potkozarju vikendom i neradnim danima su na stadionu. Oni su uložili mnogo truda na stvaranju uslova za sport u ovom mjestu.

Sada su odlučili da izgrade krov na tribinama kako bi u novu takmičarsku sezoni ušli sa više komfora za brojnu publiku i svoje navijače. Nemanja Šetkić, predsjednik Fudbalskog kluba „Plantaže Kalemi“ koji je dobio ime po ambijentu u kojem se nalazi, okružen nepreglednim voćnjacima i rasadnicima, kaže da su u Trebovljanima najvažniji fudbal i jabuke.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

 

– Ovo je voćarski kraj, tokom sedmice svi rade u plantažama a nedjeljom su na stadionu. Svako ima posebnu ulogu, igrači, navijači, redari, kuvari, konobari… Svako zna gdje mu je mjesto, šta treba da radi jer je ovdje nedjeljom, kada su „Kalemi“ domaćini, praznik fudbala – kazao nam je Nemanja Šetkić, mladi i vrijedni predsjednik kluba.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Nemanja Šetkić

On zajedno sa ostalim članovima uprave, podstiče sve generacije da unapređuju sport a time privlače omladinu da ne odlazi iz ovog lijepog sela, u kojem većim dijelom godine, počev od proljeća mirišu cvjetovi a poslije toga, ljeti se širi opojan miris svakojakog voća. Ilija Gigović, član uprave fudbalskog kluba „Plantaže Kalemi“ čije ime podsjeća na voćarski kraj kaže da su mještani veoma odani svome klubu, da su tribine uvijek popunjene, a da se pobjedama svi raduju, efikasne poteze, driblinge, prodore i eketne golove danima prepričavaju.

– U Područnoj ligi Gradiška, gdje se sa velikim uspjehom takmiči naš klub, svake nedjelje su veliki lokalni derbiji koji okupljaju i po dvije hiljade navijača i publike. Utakmice između klubova iz naših sela Trebovljana, Donjih i Gornjih Podgradaca, Čatrnje, Cerovljana, Turjaka, Grbavaca, Brestovčine, Laminaca su istinski praznici fudbala. Zato stvaramo uslove za ovaj sport jer dok u selu postoji fudbalski klub, dok se igraju utakmice, to mjesto ne treba brinuti za svoju budućnost – kaže Gigović.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

 

On navodi imena akcijaša koji su postavili krov na tribine. To su Milan Kljajić, Ljubiša Stojaković, Dragan, Dušan, Goran, Drago i Zoran Šetkić, Bogdo, Novica, Milenko i Dragan Gigović, Branko, Jovica, Dragan, Stevo, Ljubomir i Siniša Popović, Predrag Milošević, Mihajlo Danjko, Miroslav Ilišević, Stojan Vukota…

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

 

– Svi su tokom sedmice od jutra do mraka radili u voćnjacima, poljoprivredi ili drugim poslovima. Sada su na stadionu, svako doprinosi da naš sportski centar bude lijep i funkcikonalan. Izgradili smo nekoliko klupskih objekta, uredili teren, stalno unapređujemo ovaj ambijent, a to nam pričinjava veliko zadovoljstvo – kažu trebovljanski akcijaši nestrpljivo očekujući da sredinom augusta počne nova takmičarska sezona, da se oglasi sudijska pištaljka, začuju navijačka graja i skandiranje u znak podrške svojim fudbalerima, voćarima i kalemarima.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

U Trebovljanima se diče i mnogim fudbalskim trofejima, a među najdražima, kažu, je prošlogodišnja pobjeda u finalu KUP-a Opštinskog fudbalskog saveza kada su na gradskom stadionu u Gradiški imali veliku podršku navijača, osvojili veliki pehar i sa njima proslavili uspjeh. U klupskim vitrinama fudbalski zanesenjaci iz Trebovljana čuvaju mnoga priznanja osvojena tokom više od četiri decenije.

 

Inženjer voćarstva utemeljio klub

Temelje FK „Plantaže Kalemi“ postavio je inženjer voćarstva Piljo Dakić koji sada živi u Beogradu. Bilo je to 1978. godine. On je bio rukovodilac Radne jedinice tadašnjih „Plantaža“ i shvatio da svi mi odavde veoma mnogo volimo fudbal, da o tome pričamo u svim prilikama, kaže mještanin Ilija Gigović, bivši savezni fudbalski sudija Jugoslavije, a sada predsjednik Opštinskog fudbalskog saveza Gradiška – Piljo je bio vizionar i usmjerio nas u sport. Zato smo mu veoma zahvalni i njega pominjemo često, posebno tokom proslava, klupskih pobjeda i drugih uspjeha – kazao nam je Gigović.

 

Srpskainfo