LAKTAŠI, 30. marta – U Republici Srpskoj u posljednja 24 časa testirano je 186 osoba i potvrđen je jedan novi slučaj virusa korona, rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alen Šeranić.
Alen Šeranić - Foto: RTRS

Alen ŠeranićFoto: RTRS

On je naveo da je u pitanju muškarac starije životne dobi iz Bijeljine.

Time je ukupan broj zaraženih u Srpskoj porastao na 201.

– Ukupno imamo i 11 oporavljenih osoba – istakao je on.

Naveo je da se pod zdravstvenim nadzorom trenutno nalazi 15.100 lica.

– Ukupno 4.669 osoba je izašlo iz zdravstvenog nadzora – izjavio je Šeranić.

U bolnicama u Srpskoj se trenutno nalazi 71 osoba, 70 ih je u Banjaluci, a jedna u Doboju.

Šeranić je dodao da su četiri osobe na respiratoru, a 33 sa srednje teškom kliničkom slikom.

– Sve četiri osobe imaju druga udružena oboljenja. U izolaciji u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske na analizu i potvrdu čeka 20 osoba. Na lokaciji Pulmologije u Banjaluci imamo 13 osoba sa lakšim simptomima – naveo je Šeranić.

U karantinima na graničnim prelazima, dodao je on, testirano je 301 lice za koja je epidemiološki potvrđeno da dolaze iz žarišta pojave virusa korona u Evropi, a sva su bila negativna.

– Testiranju su podvrgnute 253 osobe u Gradišci, 42 u Brodu i šest u Šamcu. Nakon mjesec dana konstantnog praćenja rada karantina na granici na teritoriji Republike Srpske, uvidjeli smo da su sve osobe negativne i sada prelazimo na sljedeći aspekt, a to je da ćemo sve osobe nakon pregleda i utvrđivanja da li imaju simptome biti odmah upućivane u karantine u lokalnim zajednicama – rekao je Šeranić.

On je pojasnio da to znači da više neće biti rađeni nalazi na granici, nego će obavljati trijažne preglede i utvrditi da li je neko obolio ili ne, a potom ih upućivati u karantine u lokalne zajednice.

– Poslije isteka karantinskog perioda od 14 dana biće urađeni kontrolni nalazi prije nego što budu došli u lokalne zajednice. Lokalne zajednice su prošlog ponedjeljka dobile zaduženja da moraju da formiraju karantine gdje će smještati ove pacijente i jasna uputstva na koji način će se ophoditi – rekao je Šeranić.

Prema njegovim riječima, u karantinu u Gradišci se nalazi 136 osoba, u Šamcu 19, a u Brodu 68.

 

 RTRS