OSIJEK, 11. maja – Običan osvježivač zraka, koji se može kupiti “za male pare”, postao je prijetnja i opasnost za sve veći broj tinejdžera. O tome svjedoči i slučaj u komšijskoj nam državi Hrvatskoj, gdje  je šestero djece završilo na psihijatriji, upravo zbog toga. Naime, kako piše portal 24sata.hr, u  posljednjih sedam godina u Hrvatskoj je zabilježeno 50 novih droga i zato osječka liječnica apeluje na roditelje.

trava
Foto: Jutarnji

Roditelji budite na oprezu jer su vaša djeca u velikoj opasnosti, a da toga možda niste ni svjesni! Opasan hemijski spoj koji ih dovodi u stanje ludila prodaje se u običnim trgovinama za svega 20 kuna.

Šestero maloljetnika tako je završilo na osječkoj psihijatriji s teškim halucinacijama, a doktori koji to nikada nisu vidjeli odlučili su odmah upozoriti javnost.

U KBC-u Osijek leže djeca od 13 do 17 godina, potpuno izbezumljena, u teškim halucinacijama, agresivni i s nekontroliranim ispadima. Od tih prizora doktori su ostali u šoku.

“Vrlo dramatične kliničke slike popraćene često s halucinacijama koje znaju biti vrlo bizarne, vrlo jake. Čak do razine da dijete kaže bojim se da ću se ubiti ili da ću nekog ubit, čujem glas da sebi nešto loše napravim”, objasnila je djelovanje tog kemijskog spoja Katarina Dodig Ćurković, pročelnica Zavoda za dječju i adolescentnu psihijatriju KBC-a Osijek

Za sve je kriva supstanca koja je u posljednjih nekoliko godina postala sve popularnija kod mladih. I dok se jedna vrsta i dalje legalno prodaje u mnogim smart shopovima pod parolom osvježivača zraka, ona nelegalna nabavlja se ispod pulta. Rezultat konzumiranja je promijenjena hemija mozga koja ozbiljno utiče na ponašanje djece.

“Radi se o vrlo opasnim i toksičnim spojevima koji imaju razorne fizičke i mentalne učinke i to je svakako nešto na što se mora upozoriti javnost”, rekla je Sanja Mikulić iz Ureda za suzbijanje zloupotrebe droga.

Prošle godine, u 13 hrvatskih gradova otkriven je 21 smart shop u kojemu su se prodavale sumnjive supstance. Tako je na mjer i osječka policija napravila inspekcijske nadzore, izuzela uzorke osvježivača i poslala ih na analizu.

“U konkretnim situacijama utvrđeno je da pojedini uzorci sadrže sintetske kanabinoide koji izazivaju psihoaktivni učinak sličan učinku THC-a, ali se u tom trenutku nisu nalazili na važećem Popisu droga”, odgovorili su iz policije.

U posljednjih sedam godina u Hrvatskoj je zabilježeno 50 novih droga i zato osječka doktorica apeluje  na roditelje da situaciju shvate ozbiljno.

“Da ljudi vide zapravo kakve su to kliničke slike, u kojem stanju budu ta djeca i da samo zamisle u jednom trenutku da je to njihovo vlastito dijete, mislim da bi mi značajno drugačije govorili o nekim stvarima”, rekla je Katarina Dodig Ćurković.

Dok god od deset tinejdžera njih sedam kaže da je probalo drogu, misli probati ili u tome ne vidi ništa štetno –  imamo veliki problem.

 

24sata.hr