DOBOJ, 30. aprila  – Šestogodišnji Jovan Grujičić najmlađi je traktorista koji je učestvovao na 6. susretu ovih radnih mašina u Tekućici, kod Doboja, a nakon što je ponosno pozirao pokraj svog četvorotočkaša saznali smo da je minijaturni traktor svojim rukama napravio njegov otac Dragan Grujičić.

“Tata me naučio da vozim. Tata ima dva traktora. Volio bih da vozim veliki”, kaže Jovan.

Ne vozi on pravi traktor, kaže njegov otac Dragan, a ovu igračku su napravili pošto je iskoristio jednu plastičnu maksimalno.

“To je samohodna kosačica za travu u dvorištu i ubacili smo joj motorčić od tomosa. Vozi u dvorištu, nije to za saobraćaj”, pojasnio je Dragan, koji traktor vozi od svoje 13. godine.

Najstariji traktorista Simo Cvjetković (79) svoj traktor, koji je kupio prije 35 godina, vozi i danas. Njime je, priča, preorao i brda i dolove, a kako se njime upravlja niko mu nije pokazao nego je sam učio da vozi.

“Nisam znao voziti traktor, vozio sam motor, vozio polako. Kad sam ga kupio, u sporohodnu ubacim i polako na njivu. Tako, dok sam obišao dva kruga naučio sam se i krenuo putem. Vozim i danas. Ne idem u šumu po drva, ali tanjiram i zubim”, kaže Cvjetković te dodaje da su pravi traktoristi i njegovi sin i unuk.

Iako vremenske prilike nisu išle na ruku organizatorima, jer je kiša neprestano padala, na trakotorijadi se u ponedjeljak okupilo oko 35 ovih radnih mašina, koje su se, između ostalog, takmičile u navlačenju lanca.

Migracije su, kažu organizatori, uticale i na broj traktora i traktorista, kojih je svake godine manje.

“Ali, imamo mi ovdje koji pokušavamo da opstanemo i ostanemo tu gdje smo, jer ipak smo blizu grada Doboja, to je na oko osam kilometara, blizu smo Gračanice. Sela se naslanjaju između planinskog masiva Ozrena i Sprečanskog polja tako da traktori mogu raditi i u šumi i na njivi”, izjavio je organizator Tomislav Đurić te dodao da su za naše područje najbolji traktori sa duplom vučom, od 70 do 80 konjskih snaga.

Najmlađi traktor koji smo vidjeli proizveden je 2003. godine u pogonima “Renoa”, a pravi raritet je FIAT-ova mašina iz 1966. godine sa 45 konjskih snaga, koju je u okolini Srebrenika kupio Anđelko Panić.

 

Nezavisne