LAKTAŠI, 27. septembra – U gradišku bolnicu primljeno je osam pacijenata zbog trovanja gljivama, od kojih su dva, sa težim simptomima, upućena na dalje lečenje u Banjaluku, rekao je načelnik Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Gradiška, Bogdan Milenković.

Foto: Pixabay / RAS Srbija

On je naveo da su ovi pacijenti u gradišku bolnicu primljeni u protekla četiri dana, te apelovao da stanovnici krajnje oprezno pristupe branju, čuvanju i konzumiranju gljiva, da bi se izbeglo trovanje koje je najčešće opasno po život.

On je naveo da se simptomi trovanja manifestuju odmah ili nakon 24 sata od konzumacije gljiva, te da je potrebno odmah se javiti u Hitnu službu i sa sobom poneti ostatke konzumiranih gljiva.

– Simptomi su mučnina, povraćanje, grčevi u stomaku, dijereja, preterano znojenje, drhtavica, vrtoglavica, problemi sa disanjem i problemi u radu srca. Odrasle osobe za prvu pomoć mogu popiti rastvor od tri do pet kašikica soli u toploj vodi da bi se izazvalo povraćanje, ali ovaj rastvor ne smeju piti deca – napomenuo je Milenković.

Poslednjih dana brojni građani odlučili su se za berbu gljiva, kojih nakon kišnih perioda, posebno u Potkozarju, ima u izobilju. Dodatni motiv za berače je dobra otkupna cena gljiva, posebno vrganja, čija cena, u zavisnosti od klase, iznosi od 3 do 6 KM.

 

/Blic.rs/