U vrijeme kada su savremeni automobili stalno povezani na internet, pa putnici uživaju u muzici direktno sa Jutjuba, ili sa memorijskih kartica i USB-stikova, na magistralnom putu Jajce – Jezero postoje ljudi koji muziku nude onima za koje je vrijeme stalo. Ili bar ne žele da budu moderni.

Svjesni da je u BiH i dalje „golf dvojka“ kralj drumova, da je prosječan automobil u zemlji skoro pa punoljetan po godinama i da većina vozača u svojim vozilima ima stare plejere koji očitavaju medije koji u svijetu polako izumiru, ovi prodavci za male pare nude narezane CD-ove sa desetinama pjesama. Za kvalitet zvuka i autorska prava niko i ne pita, a u zavisnosti od muzičara, CD daju za 2,5 do 3,5 marke.

Na oronulim drvenim štandovima, kao u vremenu nakon rata, i dalje se nalaze izblijedili omoti uglavnom narodnjaka, ali i „Azre“, EX-YU rok kolekcija… Ko voli, može da probere između Ane Bekute, Tanje Savić, Marinka Rokvića, Đanija, Kemala Malovčića, Ace Lukasa. Tu su i „Žare i Goci“, snimci koncerata uživo, miks „Južnog Vetra“, Darko Lazić i ostala poznata imena domaće estrade. Donedavno su u ponudi imali i muzičke kasete, ali ih je čak i ovdje vrijeme pregazilo.

Slobodan Popadić/RAS Srbija

Negdje oko table „Dobro došli u Republiku Srpsku“ iz pravca Jajca, iz Federacije, na prašnjavim proširenjima s obe strane puta, nalaze se male tezge, od kojih su neke i natkrivene, ili bar imaju suncobrane. Zaustavili smo se pored nekoliko njih, svi su bili voljni da pričaju, ali ne i da se predstave, ni da se fotografišu. Kako kažu, prošla su vremena kada se u ovom poslu moglo zaraditi, ali i dalje kane po koja marka. Nisu željeni ni da nam otkriju gdje nabavljaju diskove.

– Sada se od ovoga životari. Najviše se kupuju narodnjaci i krajiška muzika. Među kupcima je mnogo dijaspore, ali i domaćih – ispričao nam je jedan od prodavaca.

Srpskainfo