radnici-foto-S-PASALIC-e1546619285984BANJALUKA, 25. jula – Savez sindikata RS traži da se do kraja mjeseca donese odluka o povećanju najniže plate u Srpskoj na 550 KM, a u decembru i na 600 maraka, ali poslodavci neće podržati takav zahtjev.

Predsjedništvo Saveza sindikata je, naime, juče najavilo da će na sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta RS već u srijedu, 31. jula, taj zahtjev biti na dnevnom redu, te da očekuje da Vlada RS donese takvu odluku i ako poslodavci budu protiv.

Foto: Aleksandar Golić/RAS Srbija

 

Iz Unije udruženja poslodavaca RS najavljuju, međutim, da neće podržati takav dnevni red za ovu sjednicu socijalnih partnera u RS. Saša Trivić iz Unije tvrdi da je razlog principijelnost.

– O tome se može pričati u novembru i decembru. To se jednom godišnje radi i mi nećemo usvojiti takav dnevni red i neće se sada o tome pričati, kada sindikat takvom idejom pokušava da se predstavi kao borac za radnička plata. A mi ćemo s Vladom nastojati da dogovorimo do kraja godine neko povećanje najniže plate u Srpskoj – kaže Trivić.

Savez sindikata, podsjećamo, smatra da postoji ekonomska opravdanost za takvu odluku, te da parametri pokazuju da je povećanje najniže plate moguće. Dobit u realnom sektoru iznosi, kažu, 1,66 milijardi maraka, a povećanje dobiti ne prati i povećanje plata.

foto Siniša Pašalić/RAS Srbija

Trivić odgovara da nije istina da plate nisu rasle, što se vidi, kaže, ako se pogledaju prihodi Poreske uprave od poreza i doprinosa koji su porasli.

 

– Mi imamo porast dobiti, ali dijelom je izvor toga u zloupotrebama, odnosno imamo dio poslodavaca koji isplaćuje plate u kešu, pa onda tako naprave dobit, pa preko toga isplate platu. Generalno, neke firme su radile bolje, neke lošije, ali mislim da je rast plata bio jači nego što je bio rast dobiti – ističe Trivić.

Po njegovim riječima, i poslovanje mnogih poslodavaca je ugroženo zahvaljujući rastu plata koji nije pratio rast prihoda.

 

Srpskainfo