LAKTAŠI, 19. januara – Srpska pravoslavna crkva proslavlja Bogojavljenje, praznik krštenja Isusa Hrista, kojim je počela njegova misija i propovijedanje hrišćanske vjere. Isusa Hrista na rijeci Јordan krstio je Јovan Krstitelj.
Plivanje za časni krst - Foto: nezavisne novine

Plivanje za časni krstFoto: nezavisne novine

Na ovaj praznik, u hramovima se osveštava Bogojavljenska vodica koja se smatra ljekovitom i zaštitom od nečistih sila.

Na praznik Bogojavljenja, prema narodnom običaju, vjernici izmjenjuju pozdrave “Bog se javi!” i “Vaistinu se javi!”.

U mnogim gradovima i mjestima širom Srpske održava se takmičenje u plivanju za Časni krsta.

Banjaluci će za Časni krst plivati 33 mladića. Plivanju za Časni krst prethodi Sveta arhijerejska liturgija u Hramu Hrista Spasitelja.

 

Bogojavljenje-liturgija u Banjaluci (Foto: RTRS)

Bogojavljenje-liturgija u Banjaluci (Foto: RTRS)

 

Litrugiju služi episkop banjalučki Јefrem.

 

Bogojavljenje-liturgija u Banjaluci (Foto: RTRS)

Bogojavljenje-liturgija u Banjaluci (Foto: RTRS)

 

Nakon liturgije krenuće bogojavljenska litija ulicama Banjaluke ka Gradskom mostu, gdje će biti i održano plivanje za krst.

 

Bogojavljenje-litrugija u Banjaluci (Foto: RTRS)

Bogojavljenje-litrugija u Banjaluci (Foto: RTRS)

 

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom služi Svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Svetog cara Lazara u Andrićgradu, nakon čega će osveštati bogojavljensku vodicu. Plivanje za Časni krst biće obavljeno kod ćuprije na Drini.

Prijedoru će po šesti put biti organizovana bogojavljenska litija, a 51 učesnik plivaće za Časni krst u rijeci Sani.

Novom Gradu sve je spremno za današnje obilježavanje pravoslavnog praznika i plivanje za Časni krst koje će ovom gradu biti organizovano peti put.

Gradišci će u plivanju za Časni krst na rijeci Savi učestvovati 33 plivača. Očekuje se da će, kao i prošle godine, bogojavljenska litija okupiti više od 3.000 vjernika.

Tradicionalna duhovno-kulturna manifestacija “Plivanje za Časni krst” biće održana deseti put u rijeci Drini kod bratunačke Rajske plaže. Nakon svete liturgije u Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice, litija će krenuti iz Bratunca do sedam kilometara udaljene Rajske plaže gdje će biti održano bogojavljensko plivanje.

Na akumulacionom jezeru Perućac na području opštine Srebrenica šesti put će biti održano plivanje za Časni bogojavljenski krst.

Srpska pravoslavna parohija palačkovačka organizuje plivanje za Časni krst na rijeci Ukrini. Nakon liturgije u Crkvi Svetog Vasilija Ostroškog u Palačkovcima uslijediće veliko osveštanje vodice. Sveštenstvo će na Bogojavljenje obaviti osvećenje i blagosiljanje rijeke Ukrine prije ulaska plivača u vodu. Opština Prnjavor je pokrovitelj dukata, nagrade za najboljeg plivača, dok parohija palačkovačka, osim prelaznog Časnog krsta, pobjedniku daruje prigodan poklon.

Na lokalitetu Okolišta kod Doboja organizovano je plivanje za Časni krst, a pobjedniku će biti darovan zlatni dukat.

Kotor Varošu je takođe organizovana bogojavljenska litija i plivanje za Časni krst u rijeci Vrbanji. Program počinje služenjem Svete liturgije u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice, a biće nastavljen bogojavljenskom litijom glavnom gradskom ulicom do Kotorskog mosta, gdje će biti osveštana voda i spušten krst u Vrbanju.

Tesliću će biti održano sedmo bogojavljensko osvajanje krsta pod motom “Za Krst časni”. Sveta liturgija biće služena u Spomen-hramu Presvete Trojice, nakon čega će ispred platoa hrama litija krenuti prema Radolinci, gdje će manifestacija biti održana.

U opštini Јezero biće organizovano treće plivanje za Časni krst. Nakon liturgije i velikog vodoosvećenja u Hramu Svetog velikomučenika Kneza Lazara, krenuće litija.

U Istočnoj Ilidži litija će krenuti od Hrama Svetog Petra Sarajevskog do mosta “Ratka Močevića” na rijeci Željeznici u Vojkovićima, ispod kojeg će se plivati za Časni krst.

Brčkom, episkop zvorničko-tuzlanski Fotije služi Svetu arhijerejsku liturgiju u Hrama Uspenja Presvete Bogorodice. Litija će iz porte Hrama Uspenja Presvete Bogorodice krenuti prema kupalištu Ficibajer na Savi, gdje će se plivati za Časni krst.

Patrijarh srpski Irinej prisustvovaće u podne litiji i plivanju za Časni krst na Zemunskom keju u Beogradu.

 

RTRS