LAKTAŠI, 02. avgusta – U Republici Srpskoj je od 107.192 registrovana vozila u drugom tromjesečju ove godine, čak 48,2 odsto njih bilo starije od 15 godina, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.
S tim u vezi, zabrinjava podatak da je od šest do 15 godina staro 45,6 odsto vozila, dok je u kategoriji starosti do pet godina samo njih 6,2 odsto.

car-park
Vještak saobraćajne struke iz Banjaluke Milovan Babić je rekao Srni da velika starost vozila, uz loše puteve i signalizaciju, ugrožava bezbjednost na drumovima i donosi povećanje broja saobraćajnih nesreća u Srpskoj.

On je dodao da pomenuti podaci svjedoče “da smo sirotinja” i da su, nakon liberalizacije uvoza, stara vozila preplavila ovo područje.

“Prevedeno na srpski, mi smo `otpad Evrope`”, ocijenio je Babić.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Milija Radović je podsjetio da je prosječna starost vozila u prvih šest mjeseci 2016. godine bila 16,9, a putničkih 17,2 godina.

“U tom periodu smo imali 44.832 vozila starijih od 20 godina, a od 16 do 20 godina 22.238 vozila. Kada to saberemo, bilo je oko 45 odsto vozila starijih od 16 godina”, rekao je Radović i dodao da je u prvih šest mjeseci iste godine bilo 56.169 ili 37,5 odsto vozila starih između 11 i 15 godina.

Radović je izjavio Srni da su nerealne statistike iz prvog polugodišta 2016. godine prema kojima tehnička neispravnost vozila u saobraćajnim nesrećama učestvuje sa 0,22 odsto.

“Prema istraživanjima u svijetu, tehnička neispravnost učestvuje u saobraćajnim nesrećama sa oko 11 odsto. Odnosno, svaka 10. nezgoda se dešava zbog tehničke neispravnosti, koja povećava rizik za nastanak i posljedice nastanka saobraćajnih nesreća”, objasnio je Radović.

I on je naveo da nepovoljna ekonomska situacija stanovništvu Srpske otežava kupovinu novijih vozila sa boljim sistemima kočenja, kontrole, zaštite i upravljivosti.

“Uglavnom ginu putnici starijih vozila, pa je bitno da takva vozila budu pažljivo održavana i pregledana na tehničkom pregledu najmanje jednom godišnje. Vozila koja nisu pregledana i prema kojima se vlasnici nemarno odnose, opasnost su na putevima”, upozorio je Radović.

On je izrazio zadovoljstvo da se, uprkos nezavidnim podacima o prosječnoj starosti vozila, u Srpskoj smanjuje broj saobraćajnih nesreća, poginulih i teško povrijeđenih.

“To smanjenje u prvih šest mjeseci ove godine rezultat je pojačanog rada Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske, novog zakona koji je unaprijedio rad kontrolnih organa i povećao kazne, te korisnih kampanja svih subjekata u oblasti bezbjednosti saobraćaja”, rekao je Radović.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, ukupan broj saobraćajnih nesreća u drugom kvartalu ove godine smanjio se za 7,8 procenata.

Broj povrijeđenih u saobraćajnim nesrećama je u odnosu na isti period 2016. godine manji je za 15,3 odsto, a broj poginulih za 39 odsto.

Najviše povrijeđenih bilo je životne dobi između 21 do 29 godina, dok su na putevima život gubili uglavnom stariji od 60 godina.

/Srna/