LAKTAŠI, 04. februara – Virusolog i prodekan za nastavu Medicinskog fakulteta u Beogradu, Tanja Jovanović, izjavila je da će doći do značajnog pada broja inficiranih ako se nastavi sa masovnom imunizacijom, kao i da je sigurna da će situacija narednog ljeta biti mnogo mirnija i da ćemo ići na odmore.

“Situacija mirnija ovog ljeta” Jovanovićeva poručila da će biti zaštićeno više od 90 ljudi od korone
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ona je za današnju Politiku rekla da su laboratorijska istraživanja pokazala da nas aktuelne vakcine štite i od novootkrivenih varijanti virusa, zbog čega za sada ne treba strahovati.

Jovanović je rekla i da vakcine protiv kovida koje su registrovane u Srbiji obezbjeđuju nivoi zaštite veći od 90 odsto, što znači da će od 100 vakcinisanih osoba više od 90 njih biti apsolutno zaštićeni od infekcije u susretu sa virusom.

– Takve osobe ne mogu da prenose virus zdravim nevakcinisanim osobama. Osobe kod kojih vakcina nije obezbjedila apsolutnu zaštitu mogu se inficirati. Oni najčešće obole od blaže forme bolesti , izlučuju manju količinu virusa svojim sekretima, ali ipak mogu dalje prenositi virus -zaključila je ona.

Srpskainfo