Vladimir Antić iz Bijeljine ima neobičan hobi – dorađuje, prepravlja i pravi potpuno nova vozila od dijelova i stvari koje pronađe na auto-otpadu.

Privlači pažnju javnosti, bilo da se pojavi u vozilu koji je sastavio od dijelova nekoliko automobila ili na motoru, biciklu.

Sve što zamisli vrijedne ruke ovog umjetnika pretvore u djelo. Ne manjka mu ideja, pa tako trenutno radi na još jednoj atrakciji, kočiji iz bajke Pepeljuga.

Četvorotočkaš koji liči na vozila iz filmova popularnog serijala „Pobjesneli Maks“ može se vidjeti u Bijeljini, ali ne na ulicama ovog grada, već u radionici Vladimira Antića. Napravljen je od dijelova koje je našao na auto-otpadima.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

– Kad god sam u prilici da na nekom auto-otpadu ili bilo gdje nađem nešto zanimljivo odmah zamislim i u koje ću to svrhe iskoristiti. Nekako ja to uklapam, imam dijelova fordovih, golfovih i mnogih drugih automobilskih kuća. Ponešto mi donesu i prijatelji koji znaju za moj hobi – kaže Antić.

Ideje iz ratnih filmova

Dodaje da je na ideju da napravi neobično vozilo došao prisjećajući se djetinjstva i odrastajući uz ratne filmove i u ratnom okruženju. Bilo mu je potrebno više od tri mjeseca svakodnevnog rada da ga u potpunosti napravi.

Iako se mnogo toga na neki način preslika sa TV, interneta, mora se sačuvati neka autentičnost.

– Morate voljeti to što radite, ako želite da budete uspješni u tome. Ovaj hobi mi je prevashodno ljubav prema vozilima, automobilima, motorima, ali i izduvni ventil – kaže Antić.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Ono što je posebno zanimljivo kad je Vladimir u pitanju jeste da nije imao nikakvu maketu ili ram na osnovu čega će napraviti popularni bagi.

– Gledam na internetu, čitam, razmjenjujem iskustva s ljudima iz cijelog svijeta koji se bave sličnim stvarima. A zahtjevno je, traži i odricanja, znao sam i po desetak sati da provedem u garaži. Kad uspijem da realizujem ono što sam zamislio, to mi je najveća satisfakcija – kaže Vladimir.

Novčane ponude

Naglašava da njegov „bagi“ nije registrovan i ne može da se koristi u saobraćaju, pa praktično nema upotrebnu vrijednost. Uprkos tome, iako je imao ponuda, ne želi da ga proda, jer kaže da se ne bavi ovim hobijem iz komercijalnih razloga i da mu nije cilj da zaradi. Ne želi ni da se odrekne nijednog svog ljubimca.

– Zakon to ne dozvoljava, a čak i kada bih i uspio bilo bi preskupo i za te pare bih mogao da kupim novo vozilo. Ali često ga koristim za zabavu. Vozim ga u šumi ili nekoj njivi, gdje ne predstavlja opasnost za ostale učesnike u saobraćaju – kaže Vlado.

Vrijedne Vladimirove ruke preuredile su mercedes 123, bicikl s motorom, novogodišnje sanke, motor…

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

U ovom neobičnom hobiju ima podršku prijatelja i sugrađana. Mnogobrojni Bijeljinci koji cijene kreativnost i inovativnost prate Vladimirov rad i na društvenim mrežama i s nestrpljenjem očekuju svaki njegov projekat.

PEPELJUGINA KOČIJA

Ne manjka mu ideja, pa tako trenutno radi na još jednoj atrakciji, a ideju je pronašao u bajci o Pepeljugi.

– Ispuniću kćerkama želju da imaju Pepeljuginu kočiju. Ko zna, možda ta kočija nekada posluži i za prevoz mladenaca ili u neke druge svrhe – kaže s osmijehom Vladimir.

Srpskainfo