LAKTAŠI, 19. avgusta – Na radost cijelog sela, škola u Jazovcu kod Gradiške, zatvorena prije devet godina, od septembra će ponovo početi da radi, oglasiće se zvono i stići nova generacija osnovaca.

U završnici je obnova ovog objekta za kojeg Jazovčane vežu lijepe uspomene. Oni su od Ministarstva prosvjete i kulture RS zahtjevali da se ponovo otvori škola jer u selu sada ima dovoljno djece koji putuju u Turjak ili Novu Topolu, a žele da se školuju u svome selu.

Mještanin Dario Škorić kaže da je u Jazovcu porastao natalitet i da škola treba ponovo da otvori vrata.

– Bila je potrebna potpuna obnova škole jer je izgrađena davno i u doskorašnjem stanju nije bilo moguće tu organizovati nastavu. Ugodno smo iznenađeni pozitivnom reakcijom resornog ministarstva koje je razumjelo naše zahtjeve i efikasno reagovalo. Sada smo svi srećni i ohrabreni jer školsko zvono, ne oglašava samo početak ili kraj časa nego u našem slučaju, povratak života u Jazovac – rekao je Škorić napominjući da sada u selu imaju 12 učenika čiji su roditelji odlučili da ih ovdje upišu.

– Imamo još djece koja tek stasavaju za nastavu. Računam tu i svojih dvojicu sinova – kaže Aleksandar Šljivar.

Na isti ančin reagovao je i Danijel Škorić koji ima trogodišnjeg sina. Podršku ovoj inicijativi dali su mnogi, Ilija Sladojević, Mićo Sladojević, Bogdan Trifunović, Aleksandar Šljivar, Mirko Nikolić, Nenad Trifunović, Danijel Škorić, Branko Nikolić, Branislava Sladojević, Ljiljana Sladojević, Nataša Radić, Tamara Radić, Jozef Pavlovski…

– Živim u Ljubljani 40 godina, ali mi je vest o otvaranju škole najvažnija u ovoj godini. Tu sam nekada išao u školi, volim svoje selo, tu su moje uspomene. Moj otac je tu nekada bio poslužitelj, a kada sam ja ovde pohađao nastavu učitelji su bili Petar Jajčević i Milan Šokčević. Bilo je 83 učenika – rekao je Ilija Sladojević.

Ministar Dane Malešević naglašava da će nastava u Jazovcu početi u septembru, bez kašnjenja jer će obnova objekta za šta je Ministarstvo prosvete i kulture RS izdvojilo 50.000 KM biti na vreme okončana.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

 

– Najvažnije je da ovde sada imamo djecu u selu. a to je osnovni razlog koji nas obavezuje da vratimo školu u selo. Nažalost, mnoge su zatvorene u Potkozarju i Lijevče polju, ali je ovo sada početak obrnutog procesa. To je dobilo veliku podršku, mještani pomažu, svi žele da škola i njena okolina izgledaju što ljepše – kaže Malešević.

On ističe da će ovde biti raspoređen učitelj kojem bude nedostajalo posla u drugim školama ili će zaposliti prosvetara sa biroa rada.

– Pod istim krovom obnovljen je i školski stan te prostorija za seoske društvene aktivnosti. Sve je funkcionalno i kvalitetno te će dugoročno služiti ovom selu, njegovim mještanima i školstvu – istakao je Malešević prilikom posjete jazovačkoj školi, kako bi provjerio tok i kvalitet radova.

Stojan Škorić, najstariji meštanin pripada prvoj generaciji jazovačke škole. Sjeća se da je to bilo 1950. godine, kada je ovdje bilo 80 školaraca svrstanih u četiri razreda.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Đak prve generacije

– Bilo je tada i preraslih učenika koji zbog rata nisu išli u školu. Sve nas je učio Ilija Slijepčević iz Turjaka, prvi učitelj u Jazovcu. Kasnije je stigla i učiteljica Đulba kojoj sam prezime zaboravio. Svi smo bili dobri đaci jer je šiba, kao stalna prijetnja za nerad, loše učenje i vladanje, uvijek bila zadjevena iznad table – sjeća se Stojan svoga đakovanja. Sada dijeli sreću sa ostalim mještanima. Škola je važna u selu, smatra Škorić, jer čini ugled, budućnost, demonstrira život.

– Selo bez škole je kao čovjek bez očiju, kao glava bez pameti, kao dan bez Sunca – teoretiše Stojan među brojnim Jazovčanima koji su došli da se sa ministrom prosvjete i kulture RS dogovore oko funkcionisanja škole, organizovanja nastave i svojih obaveza na uređenju dvorišta.

Škola iz akcije “EuroBlica”

Škola u Jazovcu je prije desetak godina bila dio akcije „EuroBlica“ „Pomozimo školama u RS“. Tada je ovdje nastavu pohađalo četvoro đaka, Tomislav Bugarnik i Neven Kerezović su bili drugi, a Nataša Dobraš i Emanuela Bugarnik treći razred.

Nakon reportaže o izuzetno teškim uslovima u ovoj školi, javilo se više donatora među kojima građevinska firma „Pliva“, SZR “Zoki” i Mašinska škola u Gradiški. Tada je okrečena učionica, izgrađena staza do škole i zamijenjena dotrajala školska vrata. Zanimljivo je da su učenici Tehničke škrole iz Gradiške poklonili vrata jazovačkoj školi, a našu akciju je podržao i Dane Malešević, tadašnji direktor škole, a sadašnji ministar prosvjete i kulture RS.

 

Srpskainfo