BIJELJINA, 31. avgusta  – Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić izjavio je da je do sada u Republici Srpskoj obavljen tehnički pregled na 191 autobusu za prevoz đaka, od kojih je 31,4 odsto neispravnih.

 autobus

Trninić je rekao da su na oko 60 autobusa uočene neispravnosti.

“Najčešći uzrok, neispravan kočioni sistem, uočen je kod 44 autobusa, upravljački sistem neispravan je bio kod desetak autobusa, a svjetlosna signalizacija i ostali nedostaci kod 19 autobusa. Naravno, ima preklapanja i kod jednog autobusa dva ili više nedostataka”, rekao je Trninić novinarima u Bijeljini, gdje je prisustvovao akciji vanredne kontrole tehničke ispravnosti autobusa, koja se svake godine sprovodi pred početak školske godine.

Izrazivši nezadovoljstvo ovakvom situacijom, Trninić je istakao da se takvi autobusi vraćaju u radionice da otklone nedostatke, a da u ovom momentu nema kažnjavanja jer je akcija pred polazak đaka u školu besplatna, nema kažnjavanja i preventivnog je karaktera.

“Obuhvat pregleda ispravnosti autobusa trebalo bi da bude veći, a bili bismo zadovoljniji da je akcija i po slučajnom uzorku”, rekao je Trninić.

On je ponovio da je priličan broj autobusa koji prevozi đake neispravan, čime je bezbjednost đaka dovedena u pitanje.

“Cilj akcije jeste da se ukaže na ove propuste, te da naše prevoznike natjeramo na povećanu ispravnost vozila, kako bi bezbjednost u saobraćaju bila što veća”, dodao je Trninić.

On je naveo da redovni i vanredni tehnički pregledi vozila postoje, ali da je ovo preventivna akcija koja ukazuje na te propuste.

“Nezavisno od toga i policija i drugi nadležni organi mogu vršiti tehničke pregleda, pri čemu je sankcionisanje propusta neizbježno. Mi smo na ovaj način željeli da ukažemo na stanje koje nije zadovoljavajuće u prevozu đaka, te da bismo apelovali da se ti propusti otklanjaju”, rekao je Trninić.

Trninić je napomenuo da ovakva slika stanja u vezi sa neispravnošću autobusa ne znači da redovan tehnički pregled nije dobro urađen jer vozilo kad pređe i 100 metara nakon pregleda može da se pokvari.

“Neću da konstatujem da se tehnički pregledi ne rade valjano, svjestan da tu i tamo ima propusta, ali ne mislim da je to neki veliki broj”, rekao je Trninić.

Generalni sekretar Auto-moto saveza Republike Srpske Ranko Babić rekao je da ovakve akcije pokazuju da je od 300 vanredno pregledanih vozila, po modelu slučajnog uzorka, više od 30 odsto u prošloj godini imalo neku vrstu neispravnosti.

“Danas je uočljivo da je 10 manje onih koji imaju neispravan kočioni sistem”, rekao je Babić.

On je napomenuo da starost autobusa nema presudan značaj kada je riječ o kvarovima i neispravnosti jer često i novi autobusi imaju uočene nedostatke.

“Bitno je da se tehniči pregled ispravno i dobro uradi, da se utvrdi da li je vozilo zaista tehnički ispravno, te da samo takva vozila idu u saobraćaj”, rekao je Babić.

Akcija preventivnog pregleda autobusa u Bijeljini danas je obavljena u stanici za tehnički pregled “Boksit”.

Akciju sprovode Ministarstvo saobraćaja i veza, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Privredna komora Republike Srpske, Asocijacija stanica za tehnički pregled, Stručna institucija za tehnički pregled vozila i Auto-moto savez.

Besplatna kontrola tehničke ispravnosti i opremljenosti autobusa organizuje se od 20. avgusta do 3. septembra, a u akciji učestvuje 58 stanica za tehnički pregled.

 

Srna