LAKTAŠI, 22. juna – Građani Republike Srpske su kod mikrokreditnih organizacija zaduženi sa oko 249 miliona konvertibilnih maraka, a najviše kredita plasirano je po kreditnim linija za penzionere, finansiranje opšte potrošnje građana, te gotovinski nenamjenski krediti.

krediti-zaduzenost-Foto-shutterstock

Ovi krediti su izuzetno skupi, jer su efektivne kamatne stope dvocifrene. Tako je prosječna efektivna kamatna stopa za kredite u mikrokreditnim organizacijama prošle godine iznosila nevjerovatnih 24,62 odsto. Za dugoročne je bila 22,61 odsto, a za kratkoročne 31,16 odsto.

Među povoljnijim uslovima nalazi se jedna mikrokreditna organizacija koja za “penzionerske kredite” nudi 25 odsto kamatnu stopu, za ostale namjene oko 23 odsto, za preduzetnike oko 19 odsto, a za poljoprivrednika oko 18 odsto.

 

Kredite kod mikrokreditnih organizacija uzimaju građani i pravna lica koji ne ispunjavaju uslove kod banaka koji imaju strože kriterijume u odnosu na MKO.

Mikrokreditna društva u Republici Srpskoj su prošle godine poslovala sa zaradom od oko 10,9 miliona KM, što je za oko 30 odsto više nego u godini prije.

U Republici Srpskoj je prošle godine poslovalo 13 mikrokreditnih organizacija, od čega 10 mikrokreditnih  društava i 3 mikrokreditne fondacije.

 

Srpskainfo