Tokom ljetnih mjeseci širom BiH su organizovani festivali, koncerti, mitinzi i zborovi na kojima se nije ni marilo za epidemiološke mjere, a pandemija pala u zaborav, pa već prvog dana septembra broj novozaraženih divlja.

Prema današnjem izvještaju,  u BiH je  drastično veći broj novooboljelih od korone –  906 – što je skoro duplo više nego samo dan ranije, kada je bilo novozaraženo 474 osoba.

Svjedoci smo da se mjera nošenja maske i distance na festivalima, brojnim muzičkim događajima i koncertima, političkim skupovima, kao i zborovima ne samo građani, već  i oni koji su ove mjere donosili i na njih redovno podsjećali stanovništvo nisu pridržavali.

Na svim festivalima, skupovima i zborovima je bilo hiljade ljudi, a na papiru je dozvoljeno javno okupljanje do 120 osoba.

S prvim danom septembra nadležni pale alarme i upozoravaju da je došlo do naglog skoka broja oboljelih, te je tako u Republici Srpskoj od  784 lаbоrаtоriјskа uzоraka virus potvrđen kоd 364 оsоbe, dok su četiri preminule, u FBiH je registrovano 527 novooboljelih, a evidentirano je sedam smrtnih slučajeva, dok je broj novooboljelih u Brčko distriktu danas iznosio 15.

Da su popuštanje discipline, okupljanja, ali i putovanja, kao i mali broj vakcinisanih kumovali ovakvoj epidemiološkoj situaciji, za “Nezavisne novine” je potvrdio Ednan Drljević, infektolog iz Opšte bolnice “Abdulah Nakaš” Sarajevo, koji navodi da se ne može očekivati da epidemiološka situacija miruje ako se ništa povodom toga ne radi.

“Prvo, mali broj građana je vakcinisan, drugo, mjere koje su bile i dalje su na snazi, ali ih više niko ne poštuje, te niko nije ni bio upozoren niti kažnjen. Zatim, normalno je da su turistička mjesta takođe izvori širenja infekcije”, rekao je Drljević.

Dodao je da problem predstavlja i to što niko na granicama ne kontroliše bh. građane prilikom povratka iz inostranstva.

“Bilo je neminovno da do ovoga dođe. Kada su me pitali ranije da li će u BiH doći četvrti val korone, rekao sam – recite mi jedan razlog da ne dođe”, kazao je Drljević, ističući da se rijetko ko pridržava mjera koje su na snazi, niti se vakciniše veći broj ljudi, odobravaju se veliki skupovi, a kontrole na granicama za domaće turiste skoro da nema.

Delta soj detektovan u Srpskoj

Delta soj virusa korona detektovan je u Republici Srpskoj, a detalji u vezi s novim sojem kovida-19 u RS biće saopšteni sutra u Institutu za javno zdravstvo RS.

“Povodom detektovanja delta soja virusa korona u Republici Srpskoj, nakon posljednjeg sekvencioniranja, u amfiteatru Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, sutra u 11 časova biće održana konferencija za novinare”, saopštili su u Institutu.

Nezavisne