LAKTAŠI.19.februara- Vještačko meso je budućnost čovječanstva – ljudi će uskoro jesti slaninu koja ne potiče od svinjskog mesa, navode naučni portali. Резултат слика за slanina
Prije par godina naučnici su proizveli goveđe meso i od njega napravili hamburger, ali je njegova cijena, zbog troškova pravljenja, iznosila više od 300.000 dolara.

Cijena vještačkog hamburgera od tada je drastično pala, ali su cijene vještačkog mesa i dalje nezamislivo skupe.

Rad na takozvanom “sintetičkom mesu” mukotrpan je i težak. Ukus, miris, mogućnosti pripreme i zdravstvena ispravnost su posebno zahtjevne kategorije pri izradi vještačkog mesa.

Prema nekim procjenama, prve varijante mljevenog vještačkog mesa pojaviće se na tržištu u sljedećih pet do deset godina i koštati mnogo više od običnog mesa.

Naučnici vjeruju da će mesna industrija, vremenom, potpuno prihvatiti mogućnost proizvodnje mesa na ovaj način, bez ubijanja životinja.

Proizvodnja mišićnog tkiva u jednom trenutku trebalo bi da postane jeftinija i efiksnija od uzgoja životinja.

Naučnici ističu da je učinjen veliki napredak u proizvodnji svinjskog mesa.

Stručnjaci su uzeli uzorke tkiva odraslih životinja, te pronašli način da ih razviju u različite komade mesa namijenjene različitim načinima pripreme /kuvanje, prženje/. Резултат слика за pork meat

Otkriven je i način uzgajanja tkiva bez životinjskog seruma potrebnog u proizvodnji dosadašnjih sintetičkih komada mesa.

Umjesto njega, naučnici su iskoristili sintetički koktel materija sličnih životinjskom serumu.

Prije godinu dana, minijaturna vještačka mesna “ćufta” koštala je 1.200 američkih dolara. Kako vrijeme prolazi, to meso biće sve jeftinije.

Sve je počelo sa vještačkom govedinom, a sada je na redu i svinjetina, navode naučni portali.

Pol Mozdziak, stručnjak za uzgoj ćelija na Univerzitetu Sjeverna Karolina vjeruje da bi ptičije meso moglo biti jednostavnije za sintetizovanje i bez genetskog inženjeringa.

Ovakvo uzgojeno meso moglo bi biti i zdravije za potrošače. S obzirom na sterilne uslove u proizvodnji, velika je vjerovatnoća da će se ovakvo meso lakše prevoziti i neće biti rizika od zaraze opasnim bakterijama.

 

/SRNA/