LAKTAŠI, 6. septembra – Uz podršku Grada Laktaši, drugu godinu za redom, Poljoprivredni klaster Gradiška-Laktaši-Srbac i njena članica zadruga ”Plodovi Slatine”, rade na brendiranju jedinstvenog slatinskog paradajza.


U okviru ove inicijative, sprovodi se niz marketinških aktivnosti, a među ključnim su brendiranje prodajnih gajbi i obilježavanje prodavnica i marketa sa jasnim naglaskom da se radi o domaćem (slatinskog) paradajzu, a ne onom iz uvoza.

Kako bi širili vijesti o domaćoj proizvodnji, brendiranje slatinskog paradajza obuhvata i provođenje promotivne kampanje sa ciljem informisanja javnosti o domaćem porijeklu, zdravstvenoj ispravnosti i dobrobiti paradajza koji je proizveden u prepoznatljivom priridnom i ljekovitom području kao što je Slatina u Laktašima.

Upoznavanje sa zdravim navikama i domaćim proizvodima ne zaobilazi ni najmlađe, pa se tako radi i sa djecom predškolskog i školskog uzrasta. U sklopu ove inicijative, proizvodnju slatinskog paradajza kod porodice Bašić u Kadinjanima posjetilo je 20-tak djece iz vrtića „Radost“ Banja Luka.

Mališani su brali paradajz u plasteniku, učili kako raste i koliko je važan za zdravlje. Takođe, organizovana je i radionica „Zdravi zalogaji“, a djeca su mjesila tijesto i pravili picu koja je bila prelivena sosom od slatinskog paradajza. Sadržaj je kompletiran i sa degustacijom sireva domaćinstva Mijatović iz Šušnjara u Laktašima.

Ove aktivnosti podržane su od Grada Laktaši i „Projekta razvoja ruralnog preduzetništva i poljoprivrede“ koji se finansira iz IFAD fonda, a provode ga Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.