LAKTAŠI, 15. februara – Zbog svoje upornosti i istrajnosti u odbrani vjere, Sveti Trifun je izabran za zaštitnika vinogradara, jer se njihov rad poistovećuje sa Trifunovim mukama. Srpska pravoslavna crkva ovaj dan obilježava 14. februara. Na taj dan, pre nego što sunce izađe, vinogradari odlaze u svoje vinograde i orezuju dva ili tri čokota koje zalivaju starim vinom. Smatra se da će vinogradi tako povratiti svoju snagu poslije duge zime i razbujati se na proljeće.

Na imanju Tanje Babić u Slatini, prije 16 godina, zasađen je prvi vinograd, te je na praznik Svetog Trifuna odlučila da osvešta vinograd u nadi da će svaka naredna godina biti bolja od prethodne.

sv.trifun2

„Prošla godina je bila kišna, ali inače imamo puno kišnih dana, na takvom smo položaju, ali se borimo sa svim nedaćama“, rekla je Babićeva.

Ona je dodala da su zadovoljni svojim proizvodima, kako vinima, tako i likerima i rakijom.

sv.trifun2

U sjeverozapadnom dijelu Republike Srpske, postoji mnogo vinograda, ali ovaj potencijal nije iskorišten u potpunosti.

„Potrebni su stručni kadrovi, pa smo tako odlučili, da na Nezavisnom univerzitetu u Banjoj Luci od naredne godine, uvedemo smijer enologija, kako bi se obučili kadrovi koji bi se profesionalno bavili ovim pitanjem“, rekao je dekan Fakulteta ekologije NUBL, Srđan Ljubojević.

Imanju „Aleksinih vinograda“ u Slatini, prisustvovao je i načelnik opštine Laktaši Ranko Karapetrović.

sv.trifun

„Mi se trudimo, kao lokalna zajednica, da podržavamo naše vinogradare, pa tako već godinama unazad održavamo i manifestaciju Dan vina, koja upravo okupi proizvođače ovog najprirodnijeg alkoholnog pića“, dodao je Karapetrović.

https://www.rtrs.tv/av/pusti.php?id=88673

 

Opština Laktaši


Novum
Novum
Novum
Novum