Stanovnici Laktaša sinoć su na Trgu 9. januar svečano proslavili, uz veselje, muziku i vatromet, dobijanje statusa grada za tu lokalnu zajednicu.

Mnoštvo građana, sa aplauzom je dočekalo srpskog člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika, te su mnogi izrazili želju da se fotografišu s njim.

Gradonačelnik Miroslav Bojić rekao je da je zasluženo dobijen status od istorijskog značaja za Laktaše jer je lokalna administracija uložila značajan trud.

– Mi smo treća privreda u Republici Srpskoj po svim parametrima, po punjenju republičkog budžeta. U prošloj godini naša privreda ostvarila je prihode od 1,6 milijardi KM. Sigurno zaslužujemo da nam se dio vrati kroz kapitalne investicije – rekao je Bojić novinarima u Laktašima.

On je zahvalio svim institucijama koje su pomogle opštini Laktaši u sticanju statusa grada – Vladi Srpske, srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i predsjednici Srpske Željki Cvijanović.

Bojić je istakao da ova lokalna zajednica ima ozbiljne planove da se priprema za dobijanje građevinske dozvole za izgradnju srednjoškolskog centra, te da je planirana rekonstrukcija Trga palih boraca i rješavanje pitanja kanalizacione mreže u određenim mjesnim zajednicama.

– Nije samo riječ o investicijama nego je na nama da vodimo računa i o najmlađima i proširujemo kapacitete dječijih vrtića. Za učenike drugih razreda smo obezbijedili ove godine školu plivanja – naveo je Bojić.

Govoreći o procedurama koje očekuju ovu lokalnu zajednicu, on je naveo da se čeka da odluka bude objavljena u Službenom glasniku i stupi na snagu, nakon čega slijedi izmjena propisanih akata.

– Prema Zakonu o gradu Laktaši, imamo obavezu da u roku od 60 dana od stupanja tog zakona na snagu završimo taj dio poslova – dodao je Bojić.

Podsjećamo, Laktaši su status grada dobili odlukom Narodne skupštine Republike Srpske kada su poslanici po hitnoj proceduri usvojili Zakon o gradu Laktaši.

S tim u vezi, po hitnoj proceduri je usvojen i Zakon o izmjeni i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike.

ATV